Ga naar de inhoud
Nederlands elftal

Oranje wint vermakelijk oefenduel met Denemarken: 4-2

Bergwijn (links), Dumfries en Memphis vieren de goal Beeld © Pro Shots / Kay Int Veen

Louis van Gaal kan tevreden terugkijken op de oefenwedstrijd van Oranje tegen Denemarken. De bondscoach stuurde zijn Nederlands elftal in een nieuw systeem ('1-3-4-1-2') het veld van de Johan Cruijff Arena op en na vooral een uitstekende eerste helft resulteerde dat in vier gemaakte doelpunten. De verstevigde defensie van Oranje liet echter ook veel kansen en twee goals toe: 4-2.

Van Gaal had voor zijn nieuwe systeem basisplaatsen ingeruimd voor onder anderen verdediger Nathan Aké, middenvelder Teun Koopmeiners en aanvallende middenvelder ('nummer tien') Steven Berghuis.

Steven Bergwijn, die bij zijn club Tottenham Hotspur amper speelt, vergezelde Memphis voorin als één van de twee spitsen in het '1-3-4-1-2'-raamwerk.

Dynamiek

Van Gaal had vooraf voorspeld dat Denemarken veel moeite zou hebben om de positie van aanvallende middenvelder bij Oranje, bekleed door Berghuis, af te dekken. Dat bleek in de praktijk te kloppen.

De Denen wisten zich geen raad met de snelle positiewisselingen tussen Berghuis, Bergwijn, Frenkie de Jong en Memphis. Het leverde na een paar goede kansen ook meteen een vroege goal op.

Bergwijn was verantwoordelijk voor de laatste Oranje-goal van 2021 (de 2-0 tegen Noorwegen) en de eerste van 2022. De aanvaller kopte in de zestiende minuut een puike voorzet van Daley Blind binnen: 1-0.

Flekken

Oranje kon niet lang van de voorsprong genieten. Verdediger Jannik Vestergaard kopte binnen, nadat doelman Mark Flekken twijfelde bij het uitkomen.

Een vervelend situatie voor de 28-jarig keeper van SC Freiburg, die zaterdagavond zijn debuut maakte in het Nederlands elftal.

Negen minuten later knikte Nathan Aké, een andere verrassende naam van Van Gaal, de 2-1 binnen. De verdediger, geen vaste basisklant bij Manchester City, kopte raak.

Niet saai

Nog voor rust werd het 3-1. Memphis mocht zijn 39e in het shirt van Oranje maken. De aanvaller benutte een terecht gegeven penalty, nadat Berghuis op de voet was getrapt door de Deense doelpuntenmaker Vestergaard.

Vier goals in één helft: het systeem van Van Gaal bleek alles behalve saai of verdedigend te zijn. Het was fris, offensief en aan de spelers was te zien dat ze zich dolgraag wilden bewijzen in deze speelstijl. De gretigheid spatte er van af.

Eriksen

De tweede helft was pas net begonnen, of er voltrok zich een klein voetbalsprookje. Christian Eriksen maakte zijn rentree in de Deense nationale ploeg, na zijn hartfalen op het EK vorig jaar.

De middenvelder kreeg bij het betreden van het veld een hartelijk applaus van de Johan Cruijff Arena, waar hij als speler van Ajax successen beleefde.

Om zijn terugkeer helemaal te voorzien van een gouden randje, schoot Eriksen op prachtige wijze de 3-2 achter Flekken. Er moet wel bij gezegd worden, dat de defensie van het Nederlands elftal hier niet kordaat ingreep.

Denemarken had in het tweede bedrijf de zaakjes sowieso beter voor elkaar. Het systeem van Van Gaal leek doorgrond door de bezoekers en Oranje had veel meer moeite om de drie aanvallende spelers voorin te bereiken.

Counteren

Maar met deze speelstijl blijkt het Nederlands elftal ook uitstekend te kunnen counteren.

Net toen de Denen beter waren in balbezit en de gelijkmaker een kwestie van tijd leek, stak De Jong met een pass Bergwijn de diepte in. De aanvaller schoot fraai zijn tweede van de avond binnen: 4-2.

Ook daarna waren de Denen gevaarlijker dan in de eerste helft. Eriksen, weer hij, haalde verwoestend uit. Het harde geluid van de paal kreeg de Arena stil, waarna het publiek opnieuw voor de teruggekeerde Deen klapte.

Duitsland

Er was dan wel wat in het spelbeeld veranderd, aan de score werd niet meer getornd. Ook omdat een kopgoal van Pierre-Emile Højbjerg werd afgekeurd na duwen.

Zo blijft Oranje ongeslagen onder Van Gaal. Komende dinsdag oefent zijn ploeg nog een keer, tegen Duitsland. Eens kijken welk systeem en welke spelers de bondscoach dan op het veld neerzet.