'Grand prix gaat door'

Raketaanval nabij Djedda houdt Formule 1 niet tegen

25 maart 2022 22:07 Aangepast: 25 maart 2022 22:21

Zelfs een raketaanval op amper 20 kilometer afstand houdt de Formule 1 niet tegen. De teams zijn het ermee eens dat de Grote Prijs van Saoedi-Arabië doorgaat. Ze vertrouwen op de informatie van de lokale autoriteiten, die zeggen dat het veilig is in Djedda.

Alle teambazen kwamen na de tweede vrije training bijeen om te worden bijgepraat door directeur Stefano Domenicali van de Formule 1 en voorzitter Mohammed Ben Sulayem van de internationale autosportfederatie FIA. Die gaven de verzekering dat het circuit veilig is en dat de lokale autoriteiten die veiligheid ook kunnen garanderen.

Max Verstappen was tijdens de eerste vrije training een van de eersten die merkte dat er wat aan de hand was. "Het ruikt verbrand. Is dat mijn auto?", riep de wereldkampioen van Red Bull via de radio naar de pits.

Dikke rookwolk

Hij bleek het vuur te ruiken van enkele kilometers verderop. Rebellen uit Jemen hadden een raketaanval uitgevoerd op een oliecomplex van staatsbedrijf Aramco, tevens een van de sponsors van de koningsklasse. Een dikke rookwolk verspreidde zich door de lucht en was goed te zien vanaf het stratencircuit in Djedda.

De rebellen zijn Houthi's die met hulp van Iran strijden tegen de machthebbers van Jemen, die onder meer worden gesteund door Saoedi-Arabië.

Tweede vrije training

De tweede vrije training begon een kwartier later dan gepland. Ook toen praatte de Formule 1-leiding de teams en coureurs bij over de brand en gaven ze al te kennen dat er veilig kon worden geracet. De Monegask Charles Leclerc reed in die sessie de beste tijd in zijn Ferrari. Verstappen klokte in zijn Red Bull de tweede tijd.

De Grote Prijs van Saoedi-Arabië vervolgt morgen met de derde vrije training en de kwalificatie. De race is zondag. Het is de tweede grand prix van dit jaar. Zondag won Leclerc de openingsrace in Bahrein en eindigde zijn teamgenoot Carlos Sainz als tweede. Het was de eerste één-twee van Ferrari in jaren.

Verstappen haalde het einde van de race niet en bleef puntloos. De Limburger viel drie ronden voor het einde stil door een defect in het brandstofsysteem.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verstappen noteert tweede trainingstijd in gespannen Djedda

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore