Ga naar de inhoud
Grensoverschrijdend gedrag

Antwerp alsnog door stof vanwege Overmars: 'Cruciale fout gemaakt'

Voormalig directeur van Ajax, Marc Overmars. Beeld © ANP

Royal Antwerp FC, de nieuwe werkgever van Marc Overmars, is in een statement op de eigen clubwebsite door het stof gegaan over de aanstelling van de bij Ajax opgestapte directeur voetbalzaken. De Belgische club zag zich genoodzaakt meer uitleg te geven. "We hebben met Marc Overmars ook ondubbelzinnige contractuele afspraken hierover gemaakt."

Dit na reacties op het nieuws van afgelopen maandag. Toen werd duidelijk dat Overmars als nieuwe technisch directeur werd aangesteld bij Antwerp FC, slechts een dikke maand nadat hij de benen nam in Amsterdam na seksueel grensoverschrijdend gedrag richting vrouwen die bij Ajax werkten.

Deze bliksemtransfer bleef ook niet bepaald onbesproken bij onze zuiderburen. Op donderdag maakten twee sponsors bekend te breken met Antwerp door de komst van Overmars.

Voetbalclub
Lees meer
Voetbalclub Antwerp FC raakt sponsors kwijt vanwege aanstelling Overmars

Na alle kritiek voelde Antwerp zich genoodzaakt op donderdag opnieuw te reageren. "Hoewel we als club een zorgvuldige en weloverwogen beslissing namen, zijn we er niet in geslaagd om dat eerder deze week glashelder toe te lichten. De kritiek daarop is terecht."

Veilig werkklimaat

"Wij hebben een cruciale fout gemaakt in onze aankondiging, want we hebben het meest evidente niet gecommuniceerd: hoe een veilig werkklimaat voor al onze spelers en medewerkers prioriteit is en dat wij een nultolerantie hanteren op vlak van ongewenst gedrag op de werkvloer", gaat het statement verder.

"Het welzijn van al onze medewerkers staat centraal in onze werking. We hebben dan ook sinds jaren een unaniem gedragen gedragscode waarin heel nadrukkelijk is beschreven dat er in onze club geen plaats is voor ongepaste opmerkingen of gedrag, van welke aard ook. Samen met de raad van bestuur werken we verder aan een uitgebreid welzijns- en integriteitsbeleid voor de club."

Belgische
Lees meer
Belgische analisten vinden aanstelling Overmars veel te vroeg

'Nieuw begin'

Maandag bij zijn presentatie stapten de club en Overmars zelf vrij makkelijk over de gebeurtenissen bij Ajax heen. "Ik ben 48 jaar en dan heb je niet veel tijd meer te verliezen", antwoordde Overmars toen op de vraag of een nieuwe job in de voetballerij niet wat snel was na zijn gedrag in de Johan Cruijff Arena.

"Tijdens de contractbesprekingen hebben we daar niet over gesproken. Er is een nieuw begin gemaakt. Het ligt achter mij", ging Overmars verder, weinig respectvol richting de vrouwen die onder meer dickpics van hem ontvingen. "Die bladzijde wil ik omdraaien. Voor mij is het een nieuwe periode en een nieuw hoofdstuk."

Afspraken met Overmars

Antwerp besloot een paar dagen later ineens aan die woorden te sleutelen. "We hebben met Marc Overmars wel degelijk diepgaande gesprekken gevoerd over zijn periode bij Ajax en de zaken die daar gebeurd zijn. Het spreekt voor zich dat we duidelijk hebben gemaakt dat we in onze club een nultolerantie voeren en wat de gevolgen zijn als dat niet gerespecteerd wordt. We hebben met Marc Overmars ook ondubbelzinnige contractuele afspraken hierover gemaakt."

Vrouwelijk personeel

De club zegt ook inmiddels 'uitvoerig overlegd' te hebben met het vrouwelijke personeel. "Ze kregen hierbij de kans om de nodige vragen te stellen. Zij hebben het volste vertrouwen dat ze ook in de toekomst kunnen blijven rekenen op een positieve en veilige werkomgeving."

Antwerp: "Wij zijn van mening dat iedereen een tweede kans moet krijgen. Marc Overmars zal zijn verleden met zich mee blijven dragen en zal moeten bewijzen dat hij daaruit heeft geleerd. Net zoals hij zich op sportief vlak zal moeten bewijzen."

Overmars
Lees meer
Overmars gaat als technisch directeur bij Antwerp aan de slag