Ferrari domineert

Dramatische uitval Max Verstappen in seizoensopening Formule 1, Leclerc wint

20 maart 2022 17:57 Aangepast: 20 maart 2022 19:35

De openingsrace van het Formule 1-seizoen in Bahrein is uitgelopen op een drama voor regerend kampioen Max Verstappen: hij viel drie rondes voor het einde van de race uit met motorproblemen. Ferrari-coureur Charles Leclerc won de race. Carlos Sainz, ook van Ferrari, en Lewis Hamilton maakten het podium compleet.

Verstappen leek lang af te stevenen op de tweede plaats. Bij de start liet Leclerc zien dat zijn pole position geen toeval was. Verstappen, die als tweede startte, leek een fractie sneller uit de startblokken te komen, maar de Monegask stuurde zijn rode Ferrari slim naar de eerste binnenbocht en bleef zo aan de leiding.

Hamilton lang kleurloos

Zesvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton, die vorig seizoen in de spectaculaire slotrace als wereldkampioen werd onttroond door Max Verstappen, reed een vrij kleurloze race. Maar hij eindigde toch op het podium, nadat beide Red Bulls in de slotfase uitvielen met motorproblemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het nieuwe Formule 1-seizoen begint: dit moet je weten

De Ferrari van Leclerc zag er de hele race sneller uit dan de Red Bull. Nadat beide coureurs verse banden hadden gehaald, zat de Nederlander ineens aan de staart van de Monegask. Beide kemphanen haalden elkaar meerdere keren in, maar het was de Ferrari die aan het langste eind trok en weer afstand nam.

Motorproblemen

In ronde 54 van de 57 klonk er opeens een paniekerige Verstappen op de boardradio: problemen met de batterij. Later bleek dat het waarschijnlijk een probleem met de benzinepomp was. Meteen daarna verloor zijn motor vermogen was de race voor de Nederlander voorbij. Het drama voor Red Bull was compleet toen vervolgens ook teamgenoot Sergio Pérez uitviel met motorproblemen.

Eerder maakten we deze vooruitblik op het nieuwe seizoen:

Door nieuwe regels zijn alle auto's compleet anders dan vorig jaar. Dat zit het vooral in de aerodynamica. Hoe zit dat? En wat doe dit met de kansen voor Max Verstappen om zijn titel te verdedigen?

Deze eerste race maakt duidelijk dat de kaarten dit seizoen anders geschud zijn. Ferrari, dat de afgelopen jaren geen rol van betekenis kon spelen, is helemaal terug als titelkandidaat. Mercedes, de afgelopen tien jaar dominant in de koningsklasse van het autoracen, heeft juist snelheid ingeleverd.

Dramatische ontknoping

Vorig jaar ging de titelstrijd tussen Hamilton en Verstappen. Toen was er ook sprake van een dramatische ontknoping, destijds in het voordeel van de Nederlander. De Mercedes-coureur leek in de laatste race van het jaar soeverein op weg naar de overwinning, maar na een crash van Latifi schoof het veld in elkaar, waarna Verstappen in de allerlaatste ronde op verse banden de overwinning in de race - en daarmee in het kampioenschap - kon grijpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het nieuwe Formule 1-seizoen begint: dit moet je weten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore