Oorlog in Oekraïne

Russische eigenaar wil van aandelen Vitesse af

11 maart 2022 17:12 Aangepast: 11 maart 2022 19:59
Stadion de Gelredome van Vitesse Beeld © Pro Shots / Niels Boersema

De Russische eigenaar van Vitesse, Valeriy Oyf, heeft besloten zijn aandelen in de club te verkopen. Bovendien treedt de grootaandeelhouder per direct terug uit de raad van commissarissen van de Arnhemse voetbalclub.

"Bij een verkoop van de aandelen wordt een zorgvuldige procedure gevolgd, zodat de continuïteit van de club gewaarborgd blijft en Vitesse zich kan blijven focussen op haar sportieve ambities", aldus de club in een statement.

Oyf in een reactie: "Het doet me veel pijn om zo afscheid te nemen van Vitesse, maar in de huidige situatie neem ik deze moeilijke beslissing in het belang van de club, medewerkers, supporters, sponsoren en andere stakeholders. Ik kijk terug op een bijzondere periode, waarin ik me altijd erg betrokken voelde bij de club en genoten heb van de mooie prestaties. Vitesse zit in mijn hart en dat zal altijd blijven gelden voor de club en de supporters."

Kritiek

Oyf lag de laatste weken onder vuur, omdat zowel Vitesse als hij geen duidelijk statement naar buiten bracht over de Russische invasie in Oekraïne. Uiteindelijk besloot de Arnhemse club de competitiewedstrijd van precies een week geleden, tegen Sparta Rotterdam, om te dopen tot een 'wedstrijd van de vrede'.

"Iedereen bij Vitesse is diep geschokt over de huiveringwekkende situatie in Oekraïne", meldde Vitesse toen in een verklaring, die ruim een week op zich had laten wachten. "Vitesse spreekt zich uit voor vrede en vindt het hartverscheurend om het nieuws uit Oekraïne te horen, lezen en zien. Onze gedachten zijn bij iedereen in Oekraïne. We hopen op een snelle vreedzame oplossing."

De naam van eigenaar Oyf werd niet genoemd in het statement. "Maar hij heeft zich achter deze verklaring geschaard", meldde een woordvoerder van Vitesse desgevraagd. Het woord 'oorlog' viel niet in de verklaring.

Poetin

De naam van de 58-jarige Oyf staat niet op een lijst van oligarchen die de afgelopen jaren wel heel dicht tegen de Russische president Vladimir Poetin aanschurkten.

Hij is geboren in Odessa, toen Oekraïne nog bij de Sovjet-Unie hoorde, maar heeft een Russisch paspoort. Oyf dekt de tekorten van Vitesse, die de afgelopen drie jaar opliepen tot over de 26 miljoen euro.

Garanties tot 2023

Oyf is een goede bekende van Roman Abramovich, die zijn Engelse voetbalclub Chelsea te koop heeft aangeboden. Oyf heeft altijd de Gelderse club tot 2023 financiële garanties gegeven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Volgt Vitesse-eigenaar Oyf het voorbeeld van miljardair Abramovich?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore