Ga naar de inhoud
Poging tot doodslag

'Promes bekent steekpartij in geheime telefoontaps'

Voetballer Quincy Promes, die wordt vervolgd voor poging tot doodslag op zijn neef, heeft de steekpartij in meerdere gesprekken met zijn familie bekend. Dat deed hij via de telefoon terwijl hij niet wist dat hij door de politie werd getapt, aldus Nieuwsuur.

Het actualiteitenprogramma laat weten dat dit naar voren komt uit het strafdossier van de zaak-Promes dat door Nieuwsuur is ingezien.

Transcriptie

Tot nu toe heeft Promes altijd ontkend. Mede daardoor selecteerde toenmalig bondscoach Frank de Boer hem voor het Nederlands elftal, tijdens het EK vorig jaar.

Maar in de transcriptie van de tapgesprekken is volgens Nieuwsuur te lezen dat de voetballer zijn neef dood wilde steken. De telefoongesprekken vonden plaats in de nacht kort na de steekpartij.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Promes ervan dat hij op 25 juli 2020 na afloop van een familiefeestje in Abcoude zijn neef in zijn knie heeft gestoken.

Promes speelde op dat moment voor Ajax, begin vorig jaar verhuisde hij naar de Russische club Spartak Moskou.

Afgetapte gesprekken

De voetballer wordt verdacht van poging tot doodslag en zware mishandeling. In een van de afgetapte gesprekken zei Promes volgens Nieuwsuur: "Niemand gaat van ons pikken. (...) Hij is vrijpostig. Hij heeft het vandaag geweten. Ik kon het niet laten. Sorry tante, vergeef me."

Ook belde de speler met zijn vader: "Waarom spring je voor die neef van je? Je hebt zijn leven gered." Daarop antwoordde zijn vader: "Quincy, ik wil niet dat je in de problemen komt." En toen zei Promes: "Anders steek ik hem dood, dat begrijp je toch? Tegen zijn tante zei de voetballer dat hij ‘nog een appeltje te schillen had’ met zijn neef.

De getapte gesprekken laten niets aan de verbeelding over, zegt de advocaat van de neef, Yehudi Moszkowicz tegen het actualiteitenprogramma. "Het zijn bekentenissen van Promes zonder dat hij weet dat hij wordt opgenomen. Hij vertelt het aan zijn vader, zijn moeder en aan een tante."

Eerder dinsdag liet het slachtoffer in de strafzaak tegen Promes via zijn advocaat weten dat hij wil dat het Openbaar Ministerie de voetballer vervolgt voor een poging tot moord in plaats van poging tot doodslag.

Slachtoffer
Lees meer
Slachtoffer wil dat OM Quincy Promes vervolgt voor moordpoging
Bron: ANP