Sport

Basketbalbond zet streep door interland tegen Rusland

25 februari 2022 12:46 Aangepast: 25 februari 2022 13:19
Een basketballer van Rusland scoort. Beeld © TASS

De Nederlandse basketbalbond heeft besloten dat de interland van Oranje tegen Rusland van komende zondag in Almere niet doorgaat. "Dit mede gezien de reacties in Nederland, de demonstraties en de maatschappelijke onrust", zo laat de organisatie weten.

Het Nederlands team speelde eerder in de week een kwalificatiewedstrijd in Rusland. De selectie was al ter plekke, toen Rusland Oekraïne binnenviel.

Namens de basketbalbond zegt Ronald van Dam tegen het ANP dat de internationale federatie inmiddels akkoord is gegaan met het besluit. "Maar wij hadden al onze eigen verantwoordelijkheid genomen. Het was even lastig omdat onze spelers aanvankelijk nog in Rusland verbleven. We wilden even onder de radar blijven, om het zo maar te zeggen, tot ze veilig terug waren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Formule 1 schrapt Grand Prix van Rusland

Dat er in Rusland werd gespeeld is dan ook 'geen erkenning van acties van Rusland'. "Dat is geen politiek statement, dat is zoeken naar een praktische en veilige oplossing voor een team dat al in Rusland is en veilig thuis wil komen", aldus de bond in een verklaring.

Geraakt door berichten

In de officiële verklaring zegt de Nederlandse Basketball Bond verder: "We zijn trots op hoe de spelers en de staf met de situatie om zijn gegaan. Niet alleen met de situatie ter plekke en de wijze waarop er een competitieve wedstrijd is gespeeld, maar ook hoe is om gegaan met zeer agressieve en soms lelijke berichten op social media. Je belandt in een situatie waar je zelf niet voor kiest en waar organisaties geen richtlijnen voor hebben, of geen keuzes voor je maken, vervolgens krijg je de meest heftige verwensingen naar je hoofd."

De basketbalbond zegt hierdoor diep te zijn geraakt. "Het is moeilijk te begrijpen en maakt boos en verdrietig. Tegelijkertijd realiseer je je dat er een oorlog gaande is en er mensen sterven."

Ook zouden er komende week Nederlandse teams op het onderdeel 3x3 in Rusland spelen. Dit is eveneens afgelast.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore