Oorlog in Oekraïne

Oekraïense boksende broers Klitschko: 'Wij gaan vechten'

25 februari 2022 10:06 Aangepast: 25 februari 2022 10:33
Wladimir Klitschko (links) in zijn wereldtitelgevecht tegen Tyson Fury in 2015 Beeld © Pro Shots / Witters

De burgemeester van Kiev heeft gezegd mee te zullen vechten in de strijd tegen de Russische invasie in zijn stad en land Oekraïne. Dat is niemand minder dan drievoudig wereldkampioen boksen in het zwaargewicht: Vitali Klitschko.

Tegenover ITV sprak Klitschko (50) zich uit over de oorlog in Oekraïne, die nu ook zijn stad heeft bereikt. "Het is nu al een bloederige oorlog. We hebben geen exacte cijfers, maar we weten dat er velen sterven na de Russische inval. Poetin is alle realiteitszin kwijt. Het lijkt erop dat hij een nieuw keizerrijk wil stichten."

Klitschko is naar eigen zeggen ook van plan om zijn volk actief te steunen: "Ik heb geen andere keuze. Ik moet dat doen. Ik zal vechten."

Volgens de burgemeester zijn de inwoners van Kiev 'soldaten geworden die klaar staan om onze stad te verdedigen'. Op de vraag of Klitschko gelooft dat het mogelijk is om de inname van Kiev te voorkomen, zei hij: "Ik geloof in Oekraïne, ik geloof in mijn land en ik geloof in mijn volk."

Broer

Zijn jongere broer Wladimir Klitschko (45), ook een voormalig wereldkampioen boksen in het zwaargewicht, heeft zich al aangemeld bij het leger van Oekraïne.

De twee namen een video op. Hierin vragen de broers om hulp. Wladimir: "Ik roep alle internationale partners op. Zie deze tragedie. Deze oorlog gaat geen enkele winnaar opleveren, alleen verliezers. We moeten deze Russische agressie samen bestrijden. Laat dit niet gebeuren in Oekraïne, Europa en later ook in de hele wereld. We moeten samen sterk staan. Support Oekraïne, dank je wel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore