Spelen ten einde

Drievoudig gouden medaillewinnaar Irene Schouten draagt vlag

19 februari 2022 12:08 Aangepast: 19 februari 2022 12:25

Irene Schouten is morgen de vlaggendrager bij de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen. Dat heeft chef de mission Carl Verheijen net bekendgemaakt. Schouten won vandaag haar derde gouden medaille.

Het ging voor Verheijen tussen Suzanne Schulting, Ireen Wüst en Irene Schouten. Wüst was al naar huis en Schouten won vandaag haar derde. "Suzanne had er twee, dus de laatste van Irene gaf de doorslag."

Irene Schouten werd de 'koningin van de Spelen, met drie keer goud op de 3000 en 5000 meter en vandaag op de massastart.

De medaillespiegel

Nederland won op de Spelen acht gouden, vijf zilveren en vier bronzen medailles. Daarmee staat Nederland nu op de vierde plaats in de medaillespiegel.

Verheijen benadrukte tijdens een persconferentie dat met de 41 sporters in zeven disciplines net niet de doelstelling van 18, 19 of 20 medailles is gehaald. "Wel meer gouden plakken dan verwacht. Maar overall hartstikke goed. Ik ben trots."

Verheijen gaf aan genoten te hebben van Kimberley Bos (brons op skeleton), kunstschaatser Lindsay van Zundert (17) en debutanten op het ijs, die een voorbeeld zijn voor kinderen, aldus de chef de mission.

Corona

Verheijen had het ook nog even over corona. "Gelukkig is niemand van ons positief getest. Dat is heel prettig. Het leverde stress op maar na vijf dagen viel die last er wel van af."

Er waren ook wel wat tegenvallers. "Voor Adriana Jelinkova was de stress door schommelende coronawaarden groot. Dat was sneu. En voor de shorttrackmannen viel het wat tegen."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ja, waarom zijn de Spelen in China, ondanks schending mensenrechten?

Carl Verheijen wilde niets zeggen over de mensenrechten. "Sporters waren er vrij in om zich uit te spreken", was het enige dat hij erover wilde zeggen. 

Hij vindt het wel goed dat het ter sprake komt. "Maar ik heb niet de bewijzen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore