Ga naar de inhoud
1000 meter

Zilver voor Jutta Leerdam, Wüst zesde in haar laatste olympische race

Leerdam uiteindelijk toch heel blij met zilver. Beeld © ANP

Jutta Leerdam heeft op haar eerste Olympische Spelen een zilveren medaille gewonnen op de 1000 meter. Het goud was voor de Japanse Miho Takagi. Aan de indrukwekkende olympische carrière van Ireen Wüst kwam vandaag een einde met een zesde plaats.

Bij haar olympische debuut op de 500 meter werd de 23-jarige Leerdam nog vijfde, maar ze richtte zich in Peking vooral op de 1000 meter.

Op die afstand moest ze in de Chinese namiddag rijden in de elfde rit tegen de Amerikaanse Kimi Goetz. Leerdam begon sterk maar maakte een kleine misslag in een van de laatste bochten en kwam uit op 1.13,82. Dat was op dat moment wel veruit de snelste tijd, maar het was zeer twijfelachtig of het snel genoeg was. Leerdam was op dat moment ook niet tevreden.

Olympisch record

Haar grootste concurrent, de Japanse Miho Takagi, kon zich richten op Leerdams tijd. Ze kwam 64 honderdste onder de tijd van de Nederlandse uit. Met dat olympisch record pakte ze de eerste gouden medaille voor Japan.

Leerdam was uiteindelijk tevreden met het zilver. Ook als ze de misslag niet had gemaakt, was Takagi waarschijnlijk te sterk geweest. Het brons was voor de Amerikaanse Brittany Bowe.

De zilveren race van Jutta Leerdam:

Leerdam zei na afloop dat ze uiteraard voor goud ging. "Ik had het liever gelijk goed gedaan." 

Toch is ze trots met haar zilveren plak, ook omdat de weg naar de Spelen best pittig was:

Liever goud, maar Jutta Leerdam kan leven met zilver

00:53
Liever goud, maar Jutta Leerdam kan leven met zilver

Voor Ireen Wüst, kwam vandaag een einde aan haar imposante Olympische Spelen carrière. De 35-jarige schaatsster eindigde met een tijd van 1.15,11 als zesde op de 1000 meter. Met haar gouden plak op de 1500 meter in Peking schreef ze (opnieuw) schaatsgeschiedenis.

Geweldige carrière

Wüst is met zes gouden medailles op vijf achtereenvolgende Spelen de meest succesvolle Nederlandse olympiër ooit.

Ireen Wüst zet in Peking uitroepteken achter succesvolste carrière

02:51
Ireen Wüst zet in Peking uitroepteken achter succesvolste carrière

De derde Nederlandse die vandaag uitkwam op de 1000 meter was Antoinette de Jong. Zij viel eerder deze Spelen wat tegen, al won ze wel twee bronzen medailles. Op de 1000 meter wist ze dat medailles lastig zouden zijn. Ze werd met een keurige tijd van 1,14.92 vijfde.

Morgen is de 1000 meter bij de mannen. De drie Nederlandse deelnemers, Kai Verbij, Hein Otterspeer en Thomas Krol zijn de favorieten voor goud.

Jutta
Lees ook:
Jutta Leerdam hot op Instagram: 'Meer dan 2 miljoen volgers, bizar idee'

Volg de Winterspelen hier

Kijk voor het laatste nieuws, interviews, het programma van de Nederlanders en tussenstanden op de Winterspelen-pagina van RTL Nieuws.

De Spelen duren tot en met zaterdag,