Ga naar de inhoud
Olympische Spelen

Snowboarder Niek van der Velden verrassend dicht bij podium big air

Niek van der Velden Beeld © ANP

Snowboarder Niek van der Velden (21) is als zesde geëindigd op het onderdeel big air bij de Olympische Spelen in Peking. Na twee goede eerste runs, bracht een val tijdens zijn laatste run hem van plek drie naar plek zes.

Van der Velden begon als elfde aan de finale van de big air. Op zijn eerste run pakte hij een score van 83.75 en de tweede leverde hem nog eens 78.25 punten op. Zo kwam hij op de derde plaats terecht. In zijn derde en laatste sprong moest Van der Velden risico nemen om nog in aanmerking te komen voor een medaille. Bij het landen ging de Nederlandse snowboarder echter onderuit.

In de finale tellen van de snowboarders de twee hoogste scores, waardoor Van der Velden uitkwam op 162,00. "Niek ging er vol voor in zijn laatste sprong", twittert TeamNL na afloop. "Wat heb je laten zien hoe vet snowboarden is."

Het goud ging naar de Chinees Yiming Su met 182,50 punten. China staat nu in het medaille-klassement precies op gelijke hoogte met Nederland. Mons Roisland uit Noorwegen behaalde het zilver (171,75) en het brons ging naar de Canadees Max Parrot (170,25).

Bekijk ook - Stralende Van der Velden na knappe zesde plek: 'Historische dag'

00:49
Na afloop kreeg niemand de glimlach van Niek van der Veldens gezicht. De snowboarder werd tot zijn eigen verbazing knap zesde. ''Dit geeft mij ontzettend veel zelfvertrouwen, omdat ik kan meedoen om het podium.''
Nederlands
Lees ook:
Nederlands snowboardsucces: 'Ik weet dat mijn moeder zit te huilen'

Eerder vandaag werd de 17-jarige Melissa Peperkamp zesde op hetzelfde onderdeel. Ze zette twee beste scores neer van 72,00 en 69,75 punten, waarmee ze uitkwam op een totaal van 141,75.

Peperkamp deed het daarmee een stuk beter dan gisteren, toen ze zich met een score van 128,25 als nummer 11 voor de eindstrijd kwalificeerde. "Dit is echt bizar", zegt ze erover tegen RTL Nieuws: 

Peperkamp (17) verrast met zesde plek: 'Dit is echt bizar'

00:36
''Alles was al een kerst op de taart geweest in deze finale. Maar ik heb het beter gedaan dat ik ooit had gedacht.''