Ga naar de inhoud
Succesvolste olympiër

Wüst denkt na goud aan overleden Van Deutekom: 'Misschien viert ze boven een feestje'

Beeld © ANP

Ireen Wüst kon na afloop van haar gouden olympische race in Peking haar tranen niet bedwingen. De meest succesvolle Nederlandse olympiër allertijden miste haar familie, partner en haar overleden vriendin Paulien van Deutekom. "Misschien viert ze boven wel een feestje."

"Ik zit behoorlijk vol emotie. Ik heb het idee dat ik in een droom zit. In een soort fantastische film", zei Wüst tegen de NOS. "Gaandeweg heb ik behoorlijk veel interviews en vragen gehad nu en dan daalt het zo langzaamaan in wat ik eigenlijk gedaan heb. Dat is best wel uniek."

Fenomenale
Lees ook:
Fenomenale Wüst pakt voor vijfde keer op rij goud op Spelen

Echt emotioneel werd Wüst toen haar overleden hartsvriendin en oud-schaatsster Paulien van Deutekom ter sprake kwam. "Je mist nu eerst je familie, je vrienden. Mijn vriendin. En natuurlijk ook wel Paulien", waarna de Brabantse vanwege de tranen even niet verder kon praten.

'Mis haar elke dag'

Van Deutekom overleed begin 2019 op 37-jarige leeftijd. "Je mist haar natuurlijk nog gewoon elke dag. Op momenten zoals deze extra erg. Dit zijn die momenten waarop je normaal schreeuwend met elkaar aan de telefoon zou hangen. Dat kan dan even niet. Misschien viert ze daarboven wel een feestje", besloot Wüst haar verhaal met een glimlach.

Bekijk ook: Coach van Wüst kon zijn ogen niet geloven: 'Ongekend'

00:38
Van Velde liep een beetje beduusd door het schaatsstadion

Wüst de eerste wintersporter met goud op vijf Spelen

Schaatsster Ireen Wüst is weer een record rijker. De 35-jarige Brabantse, de meest succesvolle Nederlandse olympiër ooit, veroverde ook op haar vijfde Olympische Spelen een gouden medaille. Dat lukte nog nooit een wintersporter, volgens databureau Gracenote.

Wüst pakte bij haar olympische debuut op de Spelen van 2006 in Turijn goud op de 3000 meter. Vier jaar later in Vancouver werd ze olympisch kampioene op de 1500 meter, bij Sotsji 2014 won ze de 3000 meter en ploegenachtervolging. Op haar vierde Spelen, in 2018 in Pyeongchang, was Wüst weer de beste op de 1500 meter en ze prolongeerde haar titel maandag in Beijing. Daarnaast heeft ze ook nog vijf zilveren en een bronzen medaille veroverd op de Spelen.

Weer goud! Ireen Wüst is de succesvolste schaatser ooit

02:51