Sport

Chinese president Xi ontvangt staatshoofden bij opening Spelen

28 januari 2022 10:12 Aangepast: 28 januari 2022 10:39

De Chinese president Xi Jinping ontvangt volgende week bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Beijing naast de Russische president Vladimir Poetin ook de staatshoofden van onder meer Polen, Servië, Kazachstan, Turkmenistan en Egypte. Ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, en topman Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO staan op de gastenlijst.

Xi organiseert een staatsbanket voor alle hoogwaardigheidsbekleders. De Winterspelen worden volgende week vrijdag geopend in het Vogelnest-stadion van Beijing, waar in 2008 ook de openingsceremonie van de Zomerspelen plaatsvond.

Sommige invloedrijke landen hebben een diplomatieke boycot afgekondigd voor de Spelen. Zo sturen onder meer de Verenigde Staten, Australië, Canada en Groot-Brittannië geen hoogwaardigheidsbekleders naar Beijing, als protest tegen het schenden van mensenrechten in China. Ook Nederland vaardigt geen regeringsdelegatie af. Koning Willem-Alexander mijdt de Spelen eveneens. Hij ging vier jaar geleden met koningin Máxima en premier Mark Rutte wel naar de Spelen van Pyeongchang.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore