Ga naar de inhoud
Australian Open

Van de Zandschulp eerste Nederlander in derde ronde Melbourne sinds 2011

Beeld © AFP

Botic van de Zandschulp heeft zich verzekerd van een plek in de derde ronde van de Australian Open. De nummer 57 van de wereld zag de Fransman Richard Gasquet in de derde set opgeven. Van de Zandschulp had de eerste set verloren, maar stond wel voor op dat moment.

De stand was 4-6 6-0 4-0. De 26-jarige Van de Zandschulp is de eerste Nederlandse man in de derde ronde van de Australian Open sinds 2011. Elf jaar geleden wist Robin Haase door te dringen tot de laatste 32.

Van de Zandschulp begon op baan 7 van Melbourne Park moeizaam aan het duel met de ervaren Fransman. Hij leverde in de derde game zijn service in en leek moeite te hebben om in zijn spel te komen. Gasquet had aan één break voldoende voor setwinst.

Harde groundstrokes

Gasquet ging echter steeds moeizamer bewegen, terwijl Van de Zandschulp steeds beter ging spelen. De Nederlander begon beter te serveren en sloeg in tweeënhalve set zestien aces. Met zijn harde groundstrokes stuurde hij zijn tegenstander van hoek naar hoek en de Fransman had steeds meer moeite dat te belopen.

De voormalig top 10-speler liet in de tweede set met regelmaat punten lopen en besloot al snel zijn krachten te sparen voor de derde set. Daarin keek hij echter al snel tegen een achterstand aan en na tien games op rij verloren te hebben, kwam hij vrij onverwacht naar het net om Van de Zandschulp de hand te schudden. Gasquet had op dat moment nog geen behandeling ondergaan.

Australische
Lees ook:
Australische rechters wezen alle argumenten Djokovic af

In de derde ronde neemt Van de Zandschulp het op tegen de winnaar van het duel tussen de Rus Daniil Medvedev en Nick Kyrgios uit Australië.

Gasquet, die in de vorige ronde zijn als 29e geplaatste landgenoot Ugo Humbert had verslagen, is de voormalig nummer 7 van de wereld. Hij is op 35-jarige leeftijd afgezakt naar plek 81. In aanloop naar het toernooi testte hij positief op corona.