Ga naar de inhoud
Korte verklaring

Djokovic: extreem teleurgesteld, neem tijd om te herstellen

Beeld © ANP

Novak Djokovic is 'extreem teleurgesteld' in het oordeel van het federale gerechtshof in Melbourne. De Servische tennisser kreeg vanmorgen te horen dat de beslissing van de Australische minister van Immigratie om zijn visum in te trekken blijft staan en dat betekent dat hij het land moet verlaten.

"Ik neem wat tijd om bij te komen en te herstellen, voordat ik hier verder op ga reageren", aldus de nummer 1 van de wereld in een korte verklaring. "Ik ben extreem teleurgesteld door deze uitspraak."

De tennisser zegt mee te werken met de autoriteiten en het land te zullen verlaten. In deze video is te zien dat hij inmiddels per vliegtuig is vertrokken:

'Extreem teleurgesteld': zo verlaat Novak Djokovic Australië

01:37
Hoogste
Lees ook:
Hoogste rechter: Djokovic moet Australië verlaten

Volledige verklaring Djokovic:

"Ik neem wat tijd om bij te komen en te herstellen, voordat ik hier verder op ga reageren. Ik ben extreem teleurgesteld door deze uitspraak, waardoor ik niet in Australië kan blijven om mee te doen aan de Australian Open. Ik respecteer de beslissing van de rechtbank en zal meewerken met de relevante autoriteiten wat betreft mijn vertrek uit het land."

"Het voelde niet fijn dat de focus de afgelopen weken op mij lag. Ik hoop dat we ons nu allemaal kunnen focussen op het spel en het toernooi waar ik van houd. Ik wens de spelers, officials, stafleden, vrijwilligers en alle fans het beste voor dit toernooi. Tot slot wil ik mijn familie, vrienden, team, supporters en al mijn mede-Serviërs bedanken voor jullie steun. Jullie waren een bron van kracht voor me."

Morgen begint in Melbourne het Australian Open, het eerste Grand Slam-toernooi van het jaar, waar Djokovic hoopte zijn titel te verdedigen. Daarmee zou hij Roger Federer en Rafael Nadal passeren op de ranglijst van meest succesvolle tennissers aller tijden.

Bij winst zou hij het ongeëvenaarde aantal van 21 Grand Slams op zijn hebben.  

De organisatie van de Australian Open zegt in een reactie de beslissing te respecteren. Verder maken ze er geen woorden meer aan vuil. "We kijken uit naar een goede en spannende Australian Open 2022 en wensen alle deelnemers veel succes."