Zondag eindoordeel

Deelname Djokovic nog steeds onzeker: 'De onjuiste informatie gaat zwaar wegen in het proces'

15 januari 2022 17:37 Aangepast: 15 januari 2022 17:41
Djokovic tijdens een training eerder deze maand. Beeld © AFP

De soap rondom Novak Djokovic houdt aan. Nadat de Australische minister voor Immigratie vrijdag zijn visum had ingetrokken, ging de Servische tennisser gelijk in beroep. Hoe groot is de kans dat hij maandag kan spelen bij de start van de Australian Open?

Het is nog steeds niet duidelijk of Djokovic mee mag doen aan de Australian Open. Anderhalve week geleden mocht hij het land niet in, maar daarna besloot de rechter dat Djokovic toch in Australië mocht blijven. De Australische minister stak daar daarna een stokje voor en trok zijn visum in. Intussen is Djokovic in beroep gegaan en is de eerste zitting zaterdagochtend alweer geweest.

Zondag eindoordeel

Het lijkt erop dat deze soap niet ophoudt, maar volgens advocaat Adriaan de Buck van Ekelmans advocaten, gespecialiseerd op het gebied van sportrecht, valt zondag lokale tijd de finale beslissing.

" De rechter heeft al eerder laten zien voortvarend te werk te gaan. Mocht de uitspraak in het nadeel uitvallen van Djokovic, dan zou hij in principe nog een juridische stap kunnen nemen, maar dat zou nooit meer op tijd komen voor de start van het toernooi. De rechter gaat feitelijk een eindoordeel vellen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Murray weigert Djokovic 'te trappen terwijl hij op de grond ligt'

Onjuiste informatie

Eerder werd al duidelijk dat Djokovic fouten heeft gemaakt bij het aanvragen van zijn visum. Volgens De Buck had hij moeten aangeven of hij extra reizen heeft gemaakt. "In de documenten stond dat hij niet had gereisd. Later bleek dat hij toch in Marbella en Belgrado is geweest."

Ook Jacco Eltingh, commercieel directeur van de Nederlandse tennisbond, ziet dat er over de eerlijkheid van Djokovic al geruime tijd twijfel heerst en ziet ook dat er veel belastende informatie boven tafel komt. "Hij heeft tientallen mensen om zich heen die hem kunnen helpen met de formulieren. Hij is de nummer 1 van de wereld. Als hij zijn zaken niet voor elkaar heeft, kun je niet spreken over een ongelukje. Er lijkt een keuze of mening achter te zitten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beelden van tennisser Djokovic die handen schudt op dag na positieve testuitslag

Cruciale rol

Alhoewel Djokovic zelf zegt dat zijn agent verantwoordelijk is voor het 'foute vinkje', denkt De Buck dat de fouten grote invloed kunnen hebben op de uitspraak. "Dit kan zwaar gaan wegen en ik denk dat het ook zwaar gaat wegen. De Australische overheid staat bekend om zijn striktheid in het naleven van de maatregelen. Vooral voor zijn eigen onderdanen. Het aangeven van onjuiste informatie over zijn reisbestemmingen gaat daarom een cruciale rol spelen in de besluitvorming."

De Buck denkt dat de rechter ook naar eerdere zaken kan kijken. "Het is natuurlijk een beetje speculatief, maar er zijn eerder van dit soort zaken voorgevallen. In die gevallen werd het visum van de persoon in kwestie gewijzigd en kon diegene ook niet het land in. Het is dus allesbehalve zeker dat hij maandag aan het net staat."

De rechtszaak begint zondag om 09.30 uur lokale tijd (23.30 uur vanavond Nederlandse tijd).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore