Sport

Servische president furieus: Australië mishandelt Djokovic

14 januari 2022 20:57 Aangepast: 15 januari 2022 08:13

De Servische president Aleksandar Vucic heeft opnieuw hard uitgehaald naar de Australische autoriteiten, die tennisser Novak Djokovic vrijdag voor de tweede keer zijn visum ontnamen. Uitzetting dreigt voor de nummer 1 van de wereld en de kans is levensgroot dat hij zijn titel niet kan verdedigen op de Australian Open.

"Waarom mishandelen jullie hem, waarom reageren jullie het niet alleen op hem af, maar ook op zijn familie en de hele natie?" fulmineerde Vucic op sociale media. Eerder noemde Vucic de pogingen om de ongevaccineerde Djokovic Australië niet binnen te laten een "politieke heksenjacht".

De Servische president is vooral boos op de Australische minister van Immigratie Alex Hawke, die besloot gebruik te maken van zijn bevoegdheid om het visum van Djokovic alsnog in te trekken. Dat gebeurde enkele dagen nadat een rechter in Melbourne had besloten de medische vrijstelling van Djokovic goed te keuren en hem vrij te laten uit het detentiecentrum waar de tennisser verplicht moest blijven.

"Als je Novak Djokovic wilde verbieden om zijn tiende trofee in Melbourne te winnen, waarom heb je hem dan niet onmiddellijk teruggestuurd? Waarom heb je hem niet gezegd dat het onmogelijk is om een visum te krijgen?", voegde Vucic toe op Instagram. "Novak, we staan achter je!"

Djokovic heeft nog de mogelijkheid gekregen in beroep te gaan tegen de intrekking van zijn visum. De 34-jarige tennisser zal vanaf zaterdagochtend wel weer in detentie moeten verblijven. Hij wordt om 08.00 uur verwacht zich te melden. De zaak wordt later op zaterdagochtend Australische tijd vervolgd. Djokovic wordt om 10.15 uur plaatselijke tijd gehoord door de federale rechtbank. De regering heeft ermee ingestemd dat de 20-voudig grandslamkampioen het land niet uit wordt gezet voordat de hoorzitting afgelopen is.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore