Ga naar de inhoud
Topspelers besmet

Haalt het WK darts de eindstreep? Coronabom barst in brandhaard Londen

Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort testten alle drie positief op corona. Beeld © ANP

'Een grote coronabom', noemt Michael van Gerwen het WK darts. De Nederlander raakte tijdens het toernooi besmet met het virus, net als landgenoten Vincent van der Voort en Raymond van Barneveld. Zonder hen, maar mét bomvolle tribunes gaat het toernooi gewoon door. Al is het maar de vraag of het toernooi zo de eindstreep gaat halen.

"Stand up, if you love the darts." Iedere dag laten de duizenden dartfans in het Alexandra Palace in Londen luidkeels van zich horen. Vaak in gekke kostuums en met een kan bier in de hand. Het mag allemaal in Engeland. Volgens viroloog Gorben Pijlman is het goed mogelijk dat de fans hebben bijgedragen aan de besmettingen onder darters.

Tribunes vol

Want terwijl we hier in lockdown zitten, lopen de tribunes in Londen vol. In de hal van Alexandra Palace zijn de afstandregels verdwenen. Een vaccinatie of negatieve test is voldoende om binnen te komen. Mondkapjes zijn nergens te zien, behalve dan bij sommige darters zelf. 

Zo liep Van Barneveld voor zijn eerste ronde partij met een mondkapje richting het podium:  

'Darters lopen gevaar'

Viroloog Pijlman: "Op deze manier, binnen én met zoveel publiek, krijg je heel gemakkelijk een virusoverdracht. Het virus verspreidt zich namelijk via kleine druppeltjes in de lucht. Het evenement is binnen en dus kan het virus makkelijker in de lucht blijven hangen. Ook de darters, die op het podium staan, kunnen daardoor besmet raken."

Michael
Lees ook:
Michael van Gerwen test positief op corona en moet WK darts verlaten

Volgens Pijlman had het toernooi in deze vorm alleen buiten gehouden kunnen worden. Of met heel grote ventilatoren op het podium.

Maar de Britse overheid besloot anders. En dat terwijl het aantal besmettingen door de omikronvariant in het Verenigd Koninkrijk nog nooit zo hoog is geweest. Londen, waar het toernooi gespeeld wordt, is zelfs de grootste coronabrandhaard van allemaal. 

'Verkeerde strategie'

De Britse epidemioloog Martin McKee vindt het totaal onverantwoord om het WK darts in de huidige vorm nog door te laten gaan. 

McKee: "Het is überhaupt de vraag waarom iemand heeft gedacht dat het op deze manier een goed idee was. Met zoveel mensen in een hal gaat het aantal besmettingen alleen nog maar verder stijgen."

Volgens McKee is de strategie van de Britse regering verkeerd. "Ze zeggen dat we moeten leren leven met het virus. Maar als we zo blijven doorgaan, kan de zorg het straks niet meer aan."

Britse
Lees ook:
Britse omikronbesmettingen door het dak: 'De vraag is hoe ziek ze worden'

Titelverdediger Gerwyn Price zou het liefst zien dat het toernooi wordt stilgelegd. "Ik speel liever tegen de besten om de beste te kunnen zijn", schreef hij in een korte post op zijn Instagramaccount.

Lastig parket

Dartbond PDC, de organisator van het toernooi, zit volgens dartscommentator Jacques Nieuwlaat nu in een lastig parket. "Ze mogen supporters binnenlaten van de Britse regering en het liefst hebben ze natuurlijk ook dat er op tv een volle zaal te zien is. Aan de andere kant verliezen ze op dit moment wel spelers en daarmee verliest het toernooi behoorlijk in aanzien."

De PDC heeft overigens nog niet gereageerd op alle coronabesmettingen. 

Frauderen met zelftesten?

Voor de darters zelf is geen streng coronabeleid vastgesteld. De enige eis van de PDC is dat ze een negatieve zelftest kunnen overleggen aan het begin van de dag waarop ze moeten spelen.

Maar dat systeem is niet waterdicht. Mogelijk zouden er al spelers zijn geweest die hebben gesjoemeld met hun test. Zij zouden toch naar het podium zijn gekomen om hun partij te spelen terwijl ze besmet waren.

Voor besmette darters (die eerlijk zijn geweest over hun testuitslag) zijn de druiven zuur. Van Gerwen liet gisteren bij de collega's van RTL 7 weten dat hij twijfels heeft bij het coronabeleid bij het toernooi: "Misschien wordt er niet goed genoeg gecontroleerd, als je ziet hoeveel positieve tests er zijn bij dit toernooi." Beluister hier de reactie van Van Gerwen:

Michael van Gerwen zeer teleurgesteld na positieve coronatest

07:52

Martijn Kleermaker, die nog wel in het toernooi zit, richt zijn kritiek vooral op de Britse overheid. Tegenover NU.nl laat de darter weten dat het voor de spelers het mooiste is als er publiek bij is, maar dat het in deze situatie onverantwoord is.

Van Duijvenbode negatief 

Naast Kleermaker is er nog één andere Nederlander over in het toernooi: Dirk van Duijvenbode. Vanavond neemt hij het in de achtste finale op tegen wereldkampioen Gerwyn Price. 

Lang was niet zeker of die wedstrijd wel door kan gaan. Van Duijvenbode had tijdens Kerstmis een diner met de inmiddels positief geteste Van Gerwen en Van der Voort. Uit de test van vandaag blijkt dat Van Duijvenbode het virus niet heeft opgelopen.