Kwalificatietoernooi Thialf

Sven Kramer houdt zicht op zijn vijfde Olympische Spelen, derde op OKT

26 december 2021 16:04 Aangepast: 26 december 2021 19:21
Sven Kramer in actie op de 5000 meter. Beeld © ANP

De kans is groot dat Sven Kramer op de Olympische Spelen in Peking zijn titel op de 5000 meter kan verdedigen. Op het Olympisch Kwalificatietoernooi in Heerenveen zette hij de derde tijd neer. Daarmee zit hij formeel nog in de wachtkamer.

Alleen de winnaar van de 5000 meter, Patrick Roest, is meteen zeker van een startbewijs. De nummers 2 (Jorrit Bergsma) en 3 (Sven Kramer) moeten nog afwachten en hopen dat schaatsers zich voor meerdere afstanden kwalificeren voor de Spelen. Dat zal 30 december bekend zijn. 

Kramer won de olympische titel op de 5000 meter op de afgelopen drie Spelen. De meest succesvolle schaatser van ons land ooit hoopt op 6 februari zijn titel in Peking te kunnen verdedigen.

Nog even onzeker

Met een tijd van 6:12.29 zette de 35-jarige Kramer op het OKT een goede tijd neer. Het was de snelste tijd van dit seizoen voor de schaatser van Jumbo-Visma. "Dit is een mooie opsteker", zei Kramer na afloop tegen de NOS. Op de vraag of hij denkt dat hij naar de Spelen gaat, zei hij een volmondig 'ja', zeker omdat hij ook voor de ploegenachtervolging in aanmerking komt in Peking. Ook deelname aan de 10.000 meter behoort nog tot de mogelijkheden.

Dit seizoen kon Kramer nog niet eerder echt overtuigen op de 5000 meter, 'zijn' afstand, mede door een rugblessure. Met een aangepaste voorbereiding hoopte Kramer zich voldoende te hebben klaargestoomd voor het OKT. Maar het is formeel dus nog even afwachten of hij zich gaat plaatsen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore