Ga naar de inhoud
Teleurstellende wedstrijd

Ajax wint in slordige klassieker van Feyenoord: 0-2

Tadic schiet de penalty binnen, 0-2 voor Ajax. Beeld © ANP

Ajax heeft de klassieker in de Rotterdamse Kuip gewonnen. De Amsterdammers wonnen in een matige maar wel harde wedstrijd met 2-0 van Feyenoord.

De scheidsrechter moest tijdens de wedstrijd veel kaarten uitdelen. Zeven keer wordt er een gele kaart getrokken, waarvan een voor Feyenoord-trainer Slot.

Slordig en onnauwkeurig

In een slordige en onnauwkeurige wedstrijd valt de eerste goal pas vlak voor de rust. Feyenoord-verdediger Senesi tikt een voorzet van Tadic ongelukkig langs de eigen keeper.

Na de pauze is Feyenoord feller. Maar het mag niet baten. Als Feyenoorder Nelson Ajax-speler Rensch onderuithaalt in de 81ste minuut, krijgt Ajax een penalty. Tadic schiet de 0-2 binnen.

Ajax staat door de zege weer even aan kop van de Eredivisie met 2 punten meer dan PSV, dat later vandaag nog tegen RKC Waalwijk speelt.

Geertruida
Lees ook:
Geertruida vervangt Trauner bij Feyenoord tegen Ajax

Waterkanon

Voor de wedstrijd was het onrustig rond De Kuip. De politie heeft een groep relschoppers uiteengedreven die bij De Kuip was samengekomen in de aanloop naar de beladen voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax. De politie zette daarbij onder meer een waterkanon in. Ook werd politie te paard ingezet. Het parkeerterrein bij de Kuip is inmiddels grotendeels leeg.

Toen de bus van Ajax bij het stadion arriveerde werd die belaagd met rookbommen en vuurwerk. Ook gooide een groep van 100 tot 150 mensen met onder meer vuurwerk en flessen naar de politie. Eerder had de politie al een aantal mensen aangehouden, onder meer voor het bezit van vuurwerk.

Berghuis

De wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax staat onder extra hoogspanning vanwege de aanwezigheid van ex-Feyenoordspeler Steven Berghuis, die afgelopen zomer een veelbesproken overstap maakte naar de Amsterdamse club. Dat was voor enkelen aanleiding om een antisemitische muurschildering te maken van Berghuis in de Rotterdamse wijk Crooswijk.

Hij werd daarin afgebeeld als slachtoffer van de Holocaust, in gestreepte kampkleding met een gele Jodenster op zijn borst, een keppeltje op zijn hoofd en een grote neus. Bij de tekening stond 'Joden lopen altijd weg' geschreven. Meerdere mensen zijn hiervoor inmiddels aangehouden.

Ajax
Lees ook:
Ajax begint met Schuurs en Berghuis aan uitduel met Feyenoord