Ga naar de inhoud
Sir Lewis

Britse prins Charles slaat Formule 1-coureur Lewis Hamilton tot ridder

Vanaf nu gaat de autocoureur als Sir Lewis Hamilton door het leven. Beeld © ANP

De Britse prins Charles heeft zevenvoudig wereldkampioen Formule 1 Lewis Hamilton tot ridder geslagen. Dat gebeurde op Windsor Castle, drie dagen na de zinderende ontknoping van het wereldkampioenschap in het voordeel van Max Verstappen.

Bij de ridderslag in het koninklijk paleis was vanmorgen ook zijn trotse moeder Carmen aanwezig. De 36-jarige Hamilton is na Jackie Stewart, Stirling Moss en Jack Brabham pas de vierde autocoureur ooit die zich 'Sir' mag noemen.

Recordwinnaar

Hamilton wist al even dat hij zou worden geridderd, maar de ceremonie werd uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het besluit viel eind vorig jaar na het behalen zijn zevende titel en verbreken van het recordaantal Formule 1-zeges van de Duitser Michaël Schumacher.

Met 103 overwinningen is Hamilton de meest succesvolle Formule 1-coureur aller tijden. Daarnaast staat hij bekend om zijn maatschappelijke betrokkenheid. Zo spreekt Hamilton zich vaak uit tegen racisme en durfde hij onlangs bij de eerste race in Saoedi-Arabië kritiek te leveren over de mensenrechten in dat land en droeg hij net als bij de race in Quatar demonstratief een regenbooghelm.

Hamilton
Lees ook:
Hamilton blijft dit seizoen met regenbooghelm racen

Laatste ronde

De Brit leek zondag lange tijd op weg naar wereldtitel nummer acht, iets wat nog nooit is gepresteerd in de hoogste klasse van autosport. In de allerlaatste ronde snelde Verstappen hem alsnog voorbij, na een bloedstollende slotrace waarbij de twee rivalen vooraf precies even veel punten hadden.

Een sportieve Hamilton liet zich direct na de race van zijn beste kant zien en feliciteerde de Nederlander. Zijn team Mercedes tekende op twee punten protest aan tegen de uitslag. Stewards wezen de protesten af, maar de Duitse renstal kan nog in beroep gaan.

Wereldkampioen
Lees ook:
Wereldkampioen Verstappen geëmotioneerd: 'Ongelooflijk, ik had eindelijk een gelukje'

Huldiging

Verstappen wordt morgen tijdens een gala van de internationale autosportfederatie FIA in Parijs gehuldigd als de nieuwe wereldkampioen. Mercedes wordt dan onderscheiden als beste ploeg van dit seizoen in de Formule 1, al is nog onduidelijk of het team het gala wel gaat bijwonen.

Artiesten
Lees verder:
Artiesten F1 Saoedi-Arabië onder druk: 'Zing niet voor moordenaars'