'Waarom ik?'

Max Verstappen voelt zich oneerlijk behandeld in Formule 1

09 december 2021 13:36 Aangepast: 09 december 2021 14:23

Max Verstappen wordt niet eerlijk behandeld door de stewards van de Formule 1. Dat vindt hij althans zelf, blijkt uit zijn opmerkingen tijdens een virtuele persmeeting op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi.

"Het is mij wel duidelijk dat de regels niet voor iedereen hetzelfde zijn. Ik zie anderen dezelfde acties maken als ik, maar mij straffen ze en die anderen krijgen niks. Ik begrijp dat niet. "

Tijdstraffen

De Formule 1-coureur van Red Bull kreeg vorige week twee tijdstraffen tijdens de chaotische Grote Prijs van Saoedi-Arabië, een vanwege afsnijden van de bocht bij een inhaalpoging van Lewis Hamilton en een voor een aanrijding met zijn grote rivaal.

Verstappen eindigde als tweede en zag Hamilton in punten gelijk komen. Zondag valt de beslissing in de titelstrijd.

Bekijk ook: Waarom Max Verstappen dit raceseizoen zo verschrikkelijk goed is

Nog nooit deed een Nederlander het zo goed in de Formule 1 als Max Verstappen dit jaar. Hoe kan het dat het juist dit seizoen zo goed gaat? Is het de coureur, de auto, de strategie of is de concurrentie te zwak?

"Ik vind niet dat ik iets fout doe, maar op een of andere manier vinden de stewards dat ik straffen verdien. Ik ben het er niet mee eens omdat ik zie dat andere coureurs precies hetzelfde doen en met rust worden gelaten. Waarom ze mij moeten hebben? Ik weet het niet."

Trouw aan zichzelf

Verstappen blijft trouw aan zichzelf, zegt hij. "Ik ben niet van plan mijn rijstijl aan te passen. Waarom zou ik? Wat ik doe is hard racen en dat zouden ze juist moeten toestaan."

De 24-jarige Limburger, die zondag de eerste Nederlandse wereldkampioen in de Formule 1 kan worden, staat niet alleen. Voormalig Formule 1-baas Bernie Ecclestone liet deze week weten dat Verstappen wordt getreiterd door concurrent Mercedes, dat veel invloed zou hebben op de wedstrijdleiding. "Zo voel ik dat niet, maar het is wel duidelijk dat er meer mensen zijn die vinden dat ik niet eerlijk word behandeld. Mercedes heeft dit jaar een ander gezicht laten zien en niet op een positieve manier."

Bekijk ook - Max Verstappen: Van karttalent naar de top van de Formule 1

Max Verstappen is in meerdere opzichten uniek. Hij is de eerste Nederlander die zo hoog meedraait in het Formule 1-circuit en hij was er ook al heel jong bij. Op zijn vierde al reed hij bij de karts zijn eerste rondjes.

Al dat gedoe leidt Verstappen niet af van het grote doel. "Ik voel me goed, ontspannen en ik ben hier gekomen om de race te winnen. Daar ga ik mijn uiterste best voor doen. Ik ben er klaar voor, eigenlijk al vanaf 2015 toen ik mijn eerste seizoen reed. Het was een kwestie van de goede auto hebben waarmee je kunt strijden om de wereldtitel. Hoe beter de auto, hoe minder problemen. Dit jaar hebben we eindelijk die competitieve auto."

Indrukwekkend gepresteerd

Als het niet lukt dit jaar de titel te veroveren, dan zal dat Verstappen niet veranderen. "Ik blijf dezelfde persoon. Wel zal ik heel trots zijn op hoe we dit seizoen hebben gepresteerd met Red Bull. Vorig jaar kwamen we duidelijk nog tekort tegen Mercedes, maar dit jaar konden we de strijd aan. Ik vind het indrukwekkend wat we hebben gepresteerd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore