Sport

Meeste Nederlandse topschaatsers slaan wereldbeker Calgary over

06 december 2021 20:59

De meeste Nederlandse topschaatsers, zoals Patrick Roest, Kjeld Nuis en Ireen Wüst, slaan de wereldbekerwedstrijd van Calgary van aanstaand weekend over. Zij mogen in overleg met de selectiecommissie langebaan van schaatsbond KNSB kiezen voor hun eigen voorbereiding op het olympisch kwalificatietoernooi eind december in Thialf.

Nederland moet bij de laatste van de vier wereldbekerwedstrijden dit najaar op verschillende afstanden nog de nodige punten verdienen om het maximale aantal startplaatsen binnen te halen voor de Olympische Spelen van Beijing in februari volgend jaar. Dit geldt onder meer voor de 500 meter en 3000 meter vrouwen, en de 5000 meter en massastart bij de mannen.

"We hebben veel, constructief overleg gevoerd met coaches over de beste routes", zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. "Op sommige nummers kwamen we in een spagaat terecht, schaatsers willen met kerst optimaal presteren bij het olympisch kwalificatietoernooi om later op de Spelen te kunnen excelleren. Maar als we in Calgary de quota niet volmaken en een of meer startplekken verliezen, dan mis je straks misschien de kans om in Beijing aan de start te staan."

Ideale route

De selectiecommissie heeft enkele schaatsers daarom gevraagd alsnog van start te gaan in Calgary. "Dat geldt onder anderen voor Joy Beune en Carlijn Achtereekte, die in plaats van hun eigen ideale route te kiezen, toch voor de zekerheid en in het belang van TeamNL naar Canada gaan om de 3000 meter te rijden", meldt De Wit.

Voor de afstanden waarop Nederland al zeker is van het maximaal aantal startplekken, zoals de 1000 meter, worden in Calgary jonge schaatsers opgesteld die internationale ervaring kunnen opdoen.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore