Max op 16de

Deze man bood Verstappen opstapje naar F1: 'Er kwam echt iemand binnen'

03 december 2021 10:29 Aangepast: 03 december 2021 10:31
Frits van Amersfoort (L) met Max Verstappen voor de GP van Hockenheim in 2018. Beeld © ANP

Frits van Amersfoort is al decennialang met zijn renstal Van Amersfoort Racing actief in de autosport en hoopt van harte dat zijn voormalige protegé Max Verstappen wereldkampioen wordt. Maar lukt het écht? "In mijn hart wil ik heel graag dat Max wereldkampioen wordt. Maar ik houd er toch ook rekening mee dat het Lewis wordt."

Van Amersfoort bood Verstappen zeven jaar geleden het opstapje naar de Formule 1. Hij liet de toen 16-jarige coureur in 2014 debuteren in de Formule 3. Max was destijds nog 'de zoon van' Jos Verstappen. "Maar er kwam wel iemand binnen, hoor. Hij was wereldkampioen karten en had al veel getest in andere auto's en bij andere teams."

'Max van meet af aan supersnel'

"Ik heb ze wijs kunnen maken dat voor Max de stap direct naar de Formule 3 waarschijnlijk geen enkel probleem zou zijn", zegt Van Amersfoort. Dat klopt: "Een paar maanden later was hij Formule 1-coureur."

Verstappen maakte in de wagen van Van Amersfoort zoveel indruk, dat Red Bull al snel besloot om hem bij zusterteam Toro Rosso (nu AlphaTauri) in de koningsklasse te stallen. "We hebben in al die jaren in de autosport zo'n 150 coureurs onder onze vleugels gehad, dan zie je snel genoeg of iemand het kan of niet. Max was van meet af aan supersnel."

'Nieuwe Maxjes zoeken'

Volgens Van Amersfoort is Verstappen een coureur die precies weet waar de grens van z'n auto ligt. "Hij weet waar een tiende van een seconde winst te behalen is en hoe hij dat kan bereiken zonder te crashen."

Van Amersfoort moest binnen een jaar al weer afscheid nemen van Verstappen. Daarmee verwaterde ook het contact. "Onze samenwerking is alweer van zeven jaar geleden. Max is doorgegaan, dat heeft iedereen gezien, maar wij ook. We proberen weer nieuwe 'Maxjes' tevoorschijn te toveren. Als gevolg van onze samenwerking met Max hebben we een heel goede relatie met Helmut Marko, de grote man van Red Bull. Daardoor krijgen wij soms talenten van Red Bull onder onze hoede."

Hoe staat het ervoor in het WK?

Verstappen heeft 8 punten voorsprong op Hamilton in het WK-klassement met nog twee races te rijden. Deze week in Saoedi-Arabië en volgende week in Abu Dhabi. Een overzicht van de punten die per race te behalen zijn:

  • Winnaar: 25 punten
  • Nummer 2: 18 punten
  • Nummer 3: 15 punten
  • Nummer 4: 12 punten
  • Nummer 5: 10 punten
  • Nummer 6: 8 punten
  • Nummer 7: 6 punten
  • Nummer 8: 4 punten
  • Nummer 9: 2 punten
  • Nummer 10: 1 punt

Maar dat is nog niet alles. De rijder die tijdens de race de snelste ronde rijdt, krijgt ook een punt. Er is wel een voorwaarde: om dat punt te krijgen, moet de rijder wel in de top 10 finishen. Als dat niet het geval is, vervalt het punt en krijgt niemand het. 

Van Amersfoort hoopt dus op Verstappen, maar is bang dat het voordeel bij Hamilton ligt. "Hij heeft de laatste twee races gewonnen en het circuit in Djedda is echt voor de paardenkrachten, Mercedes zal heel sterk zijn. Ik geniet van de strijd tussen die twee, het doet me denken aan Alain Prost en Ayrton Senna. De twee grootste autocoureurs ter wereld van dit moment vliegen elkaar in de haren."

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore