Sport

WTA nog steeds 'zeer bezorgd' om Chinese tennisster Peng Shuai

27 november 2021 10:39

De mondiale tennisorganisatie WTA is nog steeds "zeer bezorgd" over de situatie van de Chinese speelster Peng Shuai. Voorzitter Steve Simon heeft twee e-mails gestuurd naar Peng Shuai en daar ook reactie op gekregen, maar volgens de WTA waren de antwoorden van de tennisster "duidelijk beïnvloed door anderen".

Het zorgt ervoor dat de tennisorganisatie zich nog steeds zorgen maakt om de Chinese. "Simon heeft besloten om geen contact meer te hebben via de mail, tot hij zeker weet dat de antwoorden van Peng komen en niet van mensen die haar censureren. De WTA blijft bezorgd over haar mogelijkheden om vrij, open en direct te communiceren."

De 35-jarige Peng, voormalig nummer 1 van de wereld in het dubbelspel, beschuldigde begin november op het Chinese sociale medium Weibo voormalig vicepremier Zhang Gaoli van seksueel misbruik. Haar zorgwekkende boodschap verdween al snel van het internet en van de tennisster werd nadien gedurende ruim twee weken niets meer vernomen.

Videoverbinding

De tenniswereld zette druk op de Chinese autoriteiten om aan te tonen dat Peng veilig is. Ook het Witte Huis deed een oproep bewijs te leveren en de Verenigde Naties kwamen met het verzoek tot een onafhankelijk onderzoek naar de beschuldigingen van Peng.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) meldde vorige week dat voorzitter Thomas Bach via een videoverbinding een half uur had gesproken met Peng Shuai. De tennisster zei daarin volgens het IOC dat ze veilig en wel is en thuis zit, maar het gesprek heeft bij veel partijen de zorgen niet weggenomen.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore