'Australië is open'

Impasse rondom toelating niet-ingeënte spelers op Australian Open

27 oktober 2021 02:09 Aangepast: 27 oktober 2021 07:04
Novak Djokovic, ter illustratie. Beeld © ANP

Eerst mochten niet-gevaccineerde tennissers het land niet in om aan de Australian Open deel te nemen. Toen toch wel, nota bene bij monde van premier Scott Morrison van Australië. Maar wellicht nu toch weer niet, als het aan de premier van deelstaat Victoria ligt waar het grandslamtoernooi wordt gespeeld.

Premier Scott Morrison had verklaard dat niet-gevaccineerde tennissers alsnog Australië binnen mogen komen om in januari deel te nemen aan de Australian Open, mits ze een quarantaine van twee weken ondergaan. Daarmee weersprak Morrison zijn immigratieminister Alex Hawke, die vorige week nog had gezegd dat tennissers net als andere atleten volledig gevaccineerd moeten zijn om het land binnen te komen.

'Economische redenen'

"Een speciale uitzondering kan geoorloofd zijn om een economische reden", zei Morrison echter. 'Wij willen vooraanstaande evenementen in dit land, veel banen hangen daarvan af. We willen de wereld laten zien dat Australië open is."

Bekijk de aankondiging hier: 

Djokovic mag komen

De verklaring van de premier leek goed nieuws voor de organisatie van de Australian Open, Tennis Australia, die graag wil dat de nummer één van de wereld Novak Djokovic aan het toernooi in Melbourne deelneemt.

Van Djokovic, en enkele andere topspelers, is de vaccinatiestatus onduidelijk. Momenteel is ongeveer 70 procent van de spelers uit de top 100, zowel bij de vrouwen als mannen, volledig gevaccineerd.

Hotelquarantaine

Premier Daniel Andrews van de staat Victoria, waar het toernooi wordt gehouden, is echter fel gekant tegen het toelaten van niet-gevaccineerde mensen. Gisteren zei hij weliswaar dat zijn staat "het risico zou beheersen" als de federale regering zou besluiten dit toe te staan. Maar toen dit besluit ook daadwerkelijk werd genomen, krabbelde Andrews terug.

"Mijn regering zal voor geen enkele niet-gevaccineerde speler een uitzondering maken," zei Andrews. "Ik kan niet van het publiek en de toernooimedewerkers eisen dat ze zich laten vaccineren als de spelers niet zijn ingeënt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

245 dagen: geen enkele stad ter wereld was zo lang in lockdown als Melbourne

Vaccinatiebewijs voor ballenjongens

Professionele atleten vallen in Victoria onder een vaccinatieplicht, net zoals coaches, media en ander personeel dat betrokken is bij sportevenementen. Dat betekent dat de toptennissers straks de enige niet-gevaccineerde groep zijn op de Australian Open, terwijl ballenjongens en -meisjes, fans en scheidsrechters wel een vaccinatiebewijs nodig zullen hebben.

Gramslamtitel

Djokovic zei vorige week nog dat hij mogelijk niet zal spelen op het toernooi zolang de regels zijn "zoals ze zijn". Nu onduidelijk is wat de regels omtrent niet-gevaccineerde spelers zijn, is Djokovics deelname op z'n minst onzeker.

Er is Djokovic veel aan gelegen om aan de Australian Open deel te nemen, want hij zou er zijn 21ste grandslamtitel in het enkelspel kunnen winnen. Daarmee zou hij Roger Federer en Rafael Nadal - elk goed voor twintig titels - achter zich laten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste sportevenement van dit jaar met publiek: 'Alles is hier normaal, toch is het gek'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore