Sport

Europese bond kiest Hassan tot atlete van het jaar

16 oktober 2021 21:40 Aangepast: 16 oktober 2021 21:52

Sifan Hassan is gekroond tot de beste Europese atlete van 2021. Dat gebeurde op een gala in Lausanne waar de bond European Athletics de awards verdeelde. De 28-jarige Hassan, die op de Olympische Spelen van Tokio twee gouden medailles veroverde, werd verkozen boven hoogspringster Maria Lasitskene uit Rusland en de Poolse kogelslingeraarster Anita Wlodarczyk. Ook zij wonnen afgelopen zomer goud in Japan.

Hassan werd olympisch kampioene op de 5000 en 10.000 meter en pakte brons op de 1500 meter. De Nederlandse van Ethiopische komaf werd de eerste atlete die deze drie afstanden combineerde op een kampioenschap. Hassan was twee jaar geleden ook al genomineerd, maar toen ging de prijs naar Lasitskene. Dafne Schippers kreeg die onderscheiding bij de vrouwen in 2014 en 2015.

Hassan was niet aanwezig maar sprak haar dank uit via een videoboodschap. "Ik kon er helaas niet bij zijn, maar ben heel dankbaar voor deze prijs. Ik hoop dat het iedereen goed gaat en dank European Athletics, mijn coach, mijn management, mijn familie en alle fans. Ik hoop dat ik jullie snel weer zie", zei Hassan.

Talent

Femke Bol werd op dezelfde bijeenkomst gekroond tot talent van het jaar. De 21-jarige atlete uit Amersfoort was dit seizoen een klasse apart op de 400 meter en de 400 meter horden. Ze pakte in een Europees record van 52,03 seconden brons op de Spelen op de 400 meter horden.

Karsten Warholm werd gekozen tot Europees atleet van het jaar. De 25-jarige Noor, vorig jaar ook al winnaar van de prijs, veroverde op de Olympische Spelen op overtuigende wijze het goud op de 400 meter horden. Warholm was in Tokio met 45,94 seconden de eerste atleet die onder de 46 seconden dook op het onderdeel.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore