Ook vrouwonvriendelijk

Footballcoach Las Vegas Raiders weg na homofobe mails

12 oktober 2021 05:43 Aangepast: 12 oktober 2021 06:13
Coach Jon Gruden van de Las Vegas Raiders. Beeld © ANP

De American footballcoach Jon Gruden van de Las Vegas Raiders heeft ontslag genomen, nadat er e-mails van hem waren uitgelekt met vrouwonvriendelijke, homofobe en racistische teksten. Een speler van zijn team kwam eerder dit jaar uit de kast.

De 58-jarige Jon Gruden heeft zijn functie neergelegd na een gesprek met Raiders-eigenaar Mark Davis. Op Twitter bevestigt de coach zijn ontslag en zegt hij dat het nooit zijn bedoeling was om iemand te kwetsen. "Het spijt me", schrijft hij. 

Protest tegen racisme

Gruden dreef volgens The New York Times in de mails onder meer de spot met het aantrekken van een homoseksuele speler in 2014, het inhuren van vrouwelijke scheidsrechters en met spelers die protesteerden tegen racisme.

De mails zijn in het vorige decennium over een periode van zo'n zeven jaar verstuurd. Gruden was destijds tv-analist bij de Amerikaanse sportzender ESPN.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor het eerst NFL-speler uit de kast: 'Eindelijk durf ik ervoor uit te komen'

Speler uit de kast

De coach stond sinds 2018 aan het roer van de Raiders. Dat team coachte hij ook tussen 1998 en 2001, dat toen nog Oakland als thuisplaats had.

Eerder dit jaar kwam de 28-jarige American footballspeler Carl Nassib van het team uit de kast, als allereerst NFL-speler ooit

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Juf Elise kwam uit de kast voor de klas: 'Het moet met kinderen besproken worden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore