Sport

Advies: geef slachtoffers turnmisbruik 5000 euro tegemoetkoming

11 oktober 2021 11:44

Voormalige (top)turnsters die te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag door coaches moeten een tegemoetkoming krijgen van 5000 euro. Dat stelt de adviescommissie integriteit en ethiek, die zich op verzoek van sportkoepel NOC*NSF heeft gebogen over een mogelijke financiële regeling voor een groep ex-turnsters die slachtoffer zijn geworden van dergelijk gedrag en daar vaak nog steeds last van ondervinden.

De commissie spreekt nadrukkelijk over een tegemoetkoming en een regeling die collectief moet zijn. "Er is geen hiërarchie in leed, geen manier om te zeggen dat wat de een is overkomen minder erg is dan de ander", aldus de commissie, die werd benaderd nadat in het rapport Ongelijke Leggers de misstanden in de turnsport waren benoemd.

De commissie beseft dat NOC*NSF niet eerder schadevergoedingen heeft toegekend na onderzoeken naar ongewenst gedrag. "Er is minimaal een tegemoetkoming op zijn plaats als erkenning van het leed dat is aangedaan", stelt de commissie, die adviseert in de toekomst een instelling te zoeken die ervaring heeft met het verdelen van vergelijkbare uitkeringen, zoals Slachtofferhulp Nederland.

Maatwerk

Bij de vaststelling van de hoogte van het bedrag heeft de commissie zich onder meer laten leiden door eerdere zaken buiten de sport, zoals bijvoorbeeld de vergoedingen die slachtoffers van stelselmatig huiselijk geweld krijgen. Ook de regeling die is getroffen voor slachtoffers van geweld in de katholieke kerk is meegenomen. De commissie spreekt zich uit voor betere nazorg en maatwerk en stelt nadrukkelijk dat de 5000 euro losstaat van eventueel gemaakte of te maken kosten waarin een verzekering niet voorziet.

De commissie zegt dat gymnastiekbond KNGU, NOC*NSF en het ministerie van VWS snel onderling moeten bepalen wie wat bijdraagt. De KNGU en de sportkoepel reageren op een persconferentie in Arnhem op het advies.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore