Intimidatie en vernedering

Adviescommissie: oud-topturnsters moeten 5000 euro krijgen als erkenning leed

11 oktober 2021 11:29 Aangepast: 11 oktober 2021 18:26
Beeld © ANP (archieffoto)

Er moet een financiële tegemoetkoming komen voor oud-topturnsters die jarenlang gebukt gingen onder vernedering, intimidatie en machtsmisbruik. Ze moeten elk 5000 euro krijgen: niet als schadevergoeding, maar als 'erkenning voor het aangedane leed'.

Dat stelt de adviescommissie integriteit en ethiek van sportkoepel NOC*NSF, die zich hierover boog na het snoeiharde rapport in april van dit jaar over de turnwereld. Daaruit kwam naar voren dat er jarenlang sprake was van systematische intimidatie en vormen van geestelijke en fysieke mishandeling.

Het rapport telde meer dan 400 pagina's en heet 'Ongelijke leggers', verwijzend naar een turntoestel. Onderzoekers spraken in totaal met 179 betrokkenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Keihard rapport over turnwereld: sporters verdienen excuses voor vernedering, belediging, chantage

Tweederde van de professionele oud-turners die erover spraken, heeft te maken gehad met vernedering, belediging, negatieve kritiek. Ze zeggen voor de groep voor gek te zijn gezet, er is tegen hen geschreeuwd, ze zijn geïsoleerd, gechanteerd.

Hoe hoger het sportniveau, hoe meer sprake is van grensoverschrijdend gedrag. Ook oud-turner Stasja Köhler kreeg ermee te maken, zo vertelde ze tegen RTL Nieuws:

De adviescommissie pleit voor een collectieve regeling: elk slachtoffer heeft recht op 5000 euro. De commissie schrijft dat het gaat om een groep die deelnam aan de hoogste competities en die vanaf zeer jonge leeftijd zeker dertig trainingsuren per week maakte. Verder gaat het ook om een leeftijdsgroep vanaf 7 jaar, die ook al 20 uur per week trainde. "Dit heeft een enorme impact gehad op de ontwikkeling van hun identiteit."

Belangrijke stap

De commissie benadrukt dat de hoogte van het bedrag niet bij iedereen 'als voldoende zal worden beschouwd als erkenning van het leed'. "Niettemin is de adviescommissie van mening dat dit voor een groot aantal een belangrijke stap kan zijn in hun verwerking en de erkenning in wat hun is aangedaan."

Het bedrag is vergelijkbaar met bedragen die het Schadefonds Geweldsmisdrijven uitkeert bij psychisch letsel bij huiselijk geweld. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beerput in turnwereld gaat open: 'Ik werd aan mijn haren getrokken en bespuugd'

Naast een tegemoetkoming hebben slachtoffers behoefte aan 'expliciete excuses vanuit de sport'. "Ze hebben er behoefte aan dat KNGU expliciet benoemt wat verkeerd is gedaan en dat ze daarvoor excuses aanbieden. Van NOC*NSF wordt gevraagd explicieter uit te spreken dat hetgeen in de gymsport heeft plaatsgevonden niet gerechtvaardigd was."

KNGU: alles doen

Wie moet de tegemoetkoming betalen? Volgens de adviescommissie moet de KNGU zelf een bijdrage leveren aan de regeling. Voorzitter Monique Kempff heeft al erkend hier verantwoordelijkheid voor te dragen. "Ik vind dat wij de verplichting hebben om alles te doen wat binnen onze mogelijkheden valt."

Omdat de KNGU dit niet allemaal zelf kan financiëren, wordt ook geadviseerd dat sportkoepel NOC*NSF en het ministerie van VWS een bijdrage leveren.

Kabinet steunt advies

Het demissionair kabinet steunt het advies om 5000 euro compensatie te geven. "Ik vind het van belang dat de oud-turnsters de erkenning krijgen die ze nodig hebben om dit hoofdstuk te kunnen afsluiten", schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (Sport) aan de Tweede Kamer. Hij zal bijdragen aan de kosten van de regeling.

De staatssecretaris schrijft verder 'extra aandacht' te zullen schenken aan de begeleiding van aanvragen van Slachtofferhulp Nederland. "Ik hoop op deze manier bij te dragen aan de erkenning voor de oud-turnsters." Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de misstanden in de turnsport.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore