'Ik was in paniek'

Van Barneveld stapte uit dartstoernooi na onderzoek matchfixing

27 september 2021 08:43 Aangepast: 27 september 2021 08:49
Beeld © ANP

Darter Raymond van Barneveld is vorig jaar uit een toernooi gestapt omdat hij werd verdacht van matchfixing. In de NOS-podcast Gefixt vertelt hij over de zaak. Hij ontkent op welke manier dan ook betrokken te zijn bij dubieuze praktijken.

De internationale darttoezichthouder (DRA) had signalen gekregen dat Van Barneveld opzettelijk een wedstrijd had verloren. De DRA stelde het bewuste toernooi volgens de NOS onder toezicht. Van Barneveld stapte daarop uit het toernooi.

Miniatuurvoorbeeld
Lees nu:

De allerlaatste speech van Barney: 'Ik hou van jullie!'

'Geen trek in' 

"Ik was er wel een beetje klaar mee", zegt Van Barneveld in de podcast over zijn besluit om op te stappen. "Dadelijk gaan ze elke wedstrijd van mij hierna onder de loep nemen. Daar heb ik even geen trek in."

Verdacht veel geld ingezet

Het ging om een wedstrijd die onderdeel was van een webcamtoernooi. Van Barneveld speelde mee vanuit de woonkamer van zijn vriendin, meldt de NOS. 

Van Barneveld speelde een partij tegen Martin Adams en verloor die kansloos met 5-0. Gelijk na de wedstrijd kreeg de toezichthouder signalen dat er verdacht veel geld was ingezet op het verlies van 'Barney'.

'Ik raakte in paniek'

Van matchfixing was volgens Van Barneveld geen sprake. "Ik zal mezelf nooit verkopen. Maar vlak voor de wedstrijd hoorde ik dat er hoge bedragen waren ingezet. Daardoor ging ik met een rotgevoel de wedstrijd in. Ik denk, wat gaan de mensen nu wel denken als ik verlies. Ik voelde me zwaar onder druk staan. Dat is wel gebleken. Ik raakte behoorlijk in paniek.""

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore