Sport

Nederlandse teamsprinters kunnen wereldtitel niet verdedigen

26 september 2021 14:59

De Nederlandse teamsprinters kunnen hun wereldtitel bij de WK baanwielrennen volgende maand in Roubaix niet verdedigen. Dat heeft de internationale wielrenunie UCI laten weten aan wielerbond KNWU, bevestigt algemeen directeur Thorwald Veneberg.

Omdat Nederland niet voldaan heeft aan de eisen van de UCI is er slechts sprake van een beperkte deelname. De KNWU liet het afgelopen jaar de wedstrijden om de Nations Cup schieten vanwege de coronapandemie. Deelname aan ten minste een van die wedstrijden was een voorwaarde om op de WK te kunnen starten.

Nederland mag in het Noord-Franse Roubaix, waar de WK op 20 oktober beginnen, op de sprint met twee man uitkomen. Op de onderdelen keirin, de km-tijdrit, het omnium, de puntenkoers en scratch kan één renner worden ingeschreven. Bij de vrouwen is op de onderdelen sprint, keirin, omnium, puntenkoers en scratch telkens plaats voor één Nederlandse renster.

Uitleg van de UCI

Nederland leidde anderhalf jaar geleden bij de WK in Berlijn het landenklassement met zes gouden medailles. Die werden veroverd door de teamsprinters (Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland, Roy van den Berg en Matthijs Büchli), Lavreysen (sprint, keirin), Sam Ligtlee (km-tijdrit), Kirsten Wild (scratch) en Wild met Amy Pieters (koppelkoers). Voor de teamsprinters was het de derde wereldtitel op rij. In Tokio veroverden ze afgelopen zomer ook goud op het onderdeel.

Veneberg kon nog niet aangeven of nu wel de sterkste baanrenners worden afgevaardigd. "Zo ver zijn we nog niet. We willen eerst uitleg van de UCI", aldus de directeur. De KNWU had eerder deze maand nog een renner kunnen afvaardigen naar het Colombiaanse Cali, waar de laatste wedstrijd uit de Nations Cup plaatsvond. De bond oordeelde dat het vanwege de coronasituatie daar niet verantwoord was om af te reizen. Eerder bleef Nederland ook thuis bij wedstrijden in onder meer Sint-Petersburg, kort voor de Spelen, en Hongkong waar quarantaine dreigde.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore