Sprint

Geen Nederlandse wereldkampioen wielrennen bij de vrouwen

25 september 2021 16:38 Aangepast: 25 september 2021 16:39
De Nederlandse Ellen van Dijk voert halverwege het peloton aan Beeld © ANP

De Nederlandse wielervrouwen hebben naast de hoofdprijs gegrepen op het WK in België. De Italiaanse Balsamo was de snelste en neemt daarmee de regenboogtrui over van Anna van der Breggen. De Nederlandse Marianne Vos moest genoegen nemen met zilver.

In een wedstrijd waarin het peloton lang bij elkaar blijf, ontsnapte op 25 kilometer voor het einde de Spaanse Mavia Garcia. Echt groot werd haar voorsprong nooit, maar ze bleef wel lang weg. Tien kilometer voor het einde werd de Spaanse teruggepakt door de groep met daarin de meeste favorieten.

Nederland was met zeven rensters vertegenwoordigd in de groep en had daarmee alle troeven in de hand.  Elke aanval kon worden gepareerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Vleuten gunt 'topatlete' Van Dijk de wereldtitel

Maar ook de Nederlandse aanvallen werden beantwoord. Ellen van Dijk probeerde het als laatste op 3 kilometer voor de streep maar ook zij kwam niet weg. Uiteindelijk reed de kopgroep in zijn geheel op de eindstreep af en vertrouwden de Nederlandse vrouwen op de sprintkwaliteiten van Marianne Vos.

'In een zetel'

Zij leek 'in een zetel' af te rijden op haar vierde wereldtitel toen ze in het wiel van de Italiaanse de sprint kon aangaan. Maar Vos had niet genoeg snelheid om erover heen te gaan en moest genoegen nemen met zilver. 

Het is de tweede grote teleurstelling dit jaar voor de Nederlandse wielervrouwen, die vooraf als topfavoriet golden. Ook al op de Olympische Spelen misten ze het goud. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore