Ga naar de inhoud
Formule 1

Verstappen bestraft voor crash met Hamilton in Grand Prix van Italië

Verstappen stapt na de botsing uit de auto. Beeld © ANP

De raceleiding heeft Max Verstappen aangewezen als schuldige van de botsing met Lewis Hamilton vandaag. De Nederlandse coureur moet bij de Grand Prix van Rusland over twee weken voor straf drie plaatsen naar achteren starten.

De race was ongeveer halverwege toen Verstappen en Hamilton botsten. Verstappen was enkele rondes daarvoor al de pitstop ingegaan voor nieuwe banden. Hij ging als leider van de race de stop in, maar kwam 11,1 seconden later als tiende naar buiten.

Gelanceerd

Hamilton ging na 25 rondes ook als koploper de pits in. De Brit kwam de baan weer op toen Verstappen op topsnelheid over het rechte stuk reed. Ze gingen bijna naast elkaar de bocht in aan het einde van het rechte stuk. Verstappen reed over de kerbstones en raakte daarna het achterwiel van Hamilton. De auto van Verstappen werd daardoor gelanceerd en vloog over de Mercedes de grindbak in. Hij landde op de voorkant van Hamiltons auto.

Verstappen
Lees ook:
Verstappen over botsing met Hamilton: 'Hij kneep me af'

Volgens Verstappen had Hamilton hem geen ruimte gegeven, maar de Brit vond juist dat de Nederlandse coureur een fout had gemaakt. Ze moesten zich na de race beiden bij de raceleiding melden om uitleg te geven.

De raceleiding heeft Verstappen nu dus als schuldige van de botsing aangewezen. De nummer 1 van het klassement krijgt een gridstraf, en moet in Rusland drie plekken lager starten. Ook krijgt hij 2 strafpunten op zijn licentie.