Regen, regen en nog eens regen

12 uur wachten op Max Verstappen in de regen: 'We zien blauw van de kou'

29 augustus 2021 19:03 Aangepast: 29 augustus 2021 19:45
Anne (links), haar vriend, moeder en schoonzusje wachten op de F1-race. Beeld © Anne Sterenberg

Tienduizenden toeschouwers van de Grand Prix in België hebben in de regen uren en urenlang gewacht op Max Verstappen. "Iedereen is kletsnat en we hebben het ijskoud", zegt Edgar die sinds 7 uur vanochtend op de tribune zit. Maar spijt? "Echt niet. We zingen liedjes om de tijd door te komen."

De Grand Prix van België werd vandaag lange tijd uitgesteld vanwege de voortdurende regenval: het Circuit Spa-Francorchamps was te nat. Dus moesten de toeschouwers uren in de regen zitten, wachtend op het nieuws of de race nog doorging. Om 18 uur kwam het verlossende antwoord: er kon nog een uur geracet worden. Uiteindelijk won Max Verstappen.

Skisokken en poncho's

"Dit is super!", zegt Anne Sterenberg na meer dan 6 uur wachten. Ze tikte voor 125 euro een kaart op de kop vertrok vanmorgen om 06.30 van huis.

Sinds half 12 vanmiddag zit ze in de regen. Gehuld in thermoshirt en skisokken, te midden van duizenden mensen onder paraplu's en in poncho's. Haar uitzicht: een doorweekte racebaan.

"Het is behoorlijk nat en koud. Mijn handen zien eruit alsof ik uren in een bad heb liggen weken. Overal om ons heen is blubber en water. We zitten op een steile heuvel dus gelukkig hadden we een schepje om een stoel in te graven, zodat we niet op de grond hoeven te zitten." 

Ze kan er de lol wel van inzien. "We zouden eigenlijk naar Zandvoort gaan en dachten daar een historisch moment mee te maken. We hebben nu een ander historisch moment te pakken. We zijn goed verregend, maar we houden de sfeer erin. "  

Het uitzicht van Anne. Het uitzicht van Anne.

Blauw van de kou

Als iemand dat herkent, is het Edgar de Heer uit Drenthe. Hij zit al sinds 7 uur vanmorgen te wachten in het gras langs het circuit. "Het is nat, heel nat. We hebben het ijskoud en zien blauw van de kou. Ik zie ook steeds mensen in de modder uitglijden."

Hij zit met zijn vriend op een recht stuk, waar van beschutting geen sprake is, vertelt hij. "Mijn eerste F1-race was in 1984, als klein jochie was ik erbij. Maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Dit is echt uniek."

Hoe hij het volhoudt? "We zingen liedjes, en ik ben met mijn goede vriend René. Dus we maken praatjes. Op zich wel gezellig hoor. We zouden eigenlijk naar huis terug rijden, maar we boeken nu een hotel." Van spijt is geen sprake. "Nee joh. Dit vergeet je nooit meer."

Edgar (rechts) en vriend Rene (links). Edgar (rechts) en vriend Rene (links).

Ook de 17-jarige Maik Gerrits zat flink te balen toen hij zo lang moest wachten op de race. Al sinds 5 uur vanmorgen was hij samen met zijn vader, broer en een kennis op het circuit aanwezig. "We keken zeer naar de race uit."

Om hem heen is het een grote modderpoel geworden. "Er loopt een kleine rivier langs onze zelfgemaakte tent", zegt hij. En dat is 'natuurlijk balen', zegt hij, 'maar niemand heeft dit in de hand. Veiligheid gaat in deze situatie altijd voor."

Om de tijd te doden luistert hij naar muziek, eet en drinkt hij wat. Af en toe zoekt hij nieuws op over de situatie. En soms is dat goed nieuws. Want rond 18 uur appt hij: "We zijn inmiddels weer blij. Er is aangekondigd dat we weer gaan racen!"

Maik (midden) en zijn familie Maik (midden) en zijn familie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore