Olympische Spelen

Gerard Nijboer over zilver op marathon: 'Abdi heeft iets ongelooflijks gedaan'

08 augustus 2021 13:36 Aangepast: 08 augustus 2021 14:18
Abdi Nageeye rent over de finish in de armen van winnaar Eliud Kipchoge. Beeld © AP

Abdi Nageeye heeft iets unieks en ongelooflijks gedaan. Dat zegt de Nederlandse oud-marathonloper Gerard Nijboer, die in 1980 zelf tweede werd op de Olympische Spelen in Moskou, over de prestatie van de Nederlandse Nageeye in het Japanse Sapporo. Die werd verrassend tweede op de marathon, na wereldrecordhouder Eliud Kipchoge.

Nijboer, die volgende week 66 wordt, heeft de wedstrijd vannacht niet kunnen zien. Hij zit op een camping in Duitsland en het internet werkt daar niet mee. "Ik baal als een stekker. Ik zit op de camping zonder wifi en het internet deed het niet goed genoeg. Vanochtend heb ik eindelijk de beelden gezien."

En Nijboer, die Abdi persoonlijk kent en al jaren volgt, was onder de indruk van wat hij zag. "Het is een geweldige prestatie. Hij heeft iets ongelooflijks en unieks gedaan. Dat hij met zijn trainingsmaatjes zo ver is gekomen." Nijboer wijst op Nageeye, die zijn trainingsmaat en goede vriend, de Belgische Bashir Abdi, tijdens de wedstrijd zo aan het pushen was zodat die derde werd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nageeye evenaart Nijboer met zilver op olympische marathon

Trainingsmaatjes

"Daardoor zie je hoe je als een team elkaar kan helpen." Abdi Nageeye, Bashir Abdi en Eliud Kipchoge trainen alle drie met het NN Running Team. "Ik hoop dat ze met z'n drieën een leuk feestje hebben gevierd op het podium", zegt Nijboer.

De drie lopers worden gemanaged door de Nederlandse atletenbegeleider Jos Hermens. "Ik heb hem vanochtend een appje gestuurd om hem te feliciteren. Dit is ook het resultaat van zijn visie en doorzettingsvermogen. De droom van Tokio zat er al heel lang in en is mede door Jos uitgekomen."

Gerard Nijboer ontvangt in 1980 de zilveren medaille voor de marathon in het Leninstadion in Moskou. Gerard Nijboer ontvangt in 1980 de zilveren medaille voor de marathon in het Leninstadion in Moskou.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kippenvel op slotdag Spelen: Abdi Nageeye pakt zilver en helpt zijn vriend aan brons

Verrast

Hoewel het een droom was van atletenmanager Jos Hermens, zag die zelf deze tweede plek ook niet helemaal aankomen. "Ja, ik was ook verrast", zegt Hermens. "Het is fantastisch hoe hij heeft gelopen en z'n race heeft ingedeeld. Het is ongelofelijk, de progressie die Abdi heeft gemaakt."

Dat ging ook niet vanzelf, benadrukt Hermens. "Hij is een heel serieuze atleet. Hij traint heel hard en heeft zijn sociale leven ervoor opgeofferd. Hij trainde bijvoorbeeld in afgelegen gebieden in Ethiopië."

Hermens denkt dat één van de geheimen van het succes van Abdi zijn enorm goede voorbereiding op de hitte in Japan is geweest. "Al die mogelijkheden die we kregen door het NN Running Team, zoals fysiotherapeuten, trainers en het gebruiken van speciaal gebouwde sauna's, hebben meegeholpen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nageeye na zilver op marathon: voelde alsof ik aan het joggen was

Niet te bewonderen

Voor mensen die Abdi dit jaar nog op de marathon willen bewonderen heeft Hermens slecht nieuws. "De marathons van Amsterdam en Rotterdam zijn straks in oktober. Dat is te snel achter deze marathon. Abdi kan maar twee marathons per jaar lopen." Ook de marathon in New York, waar veel prijzengeld valt te verdienen, komt te vroeg voor Nageeye.

Of oud-hardloper Nijboer het toch ook ergens niet jammer vindt dat hij niet meer de enige Nederlandse marathonloper ius met een zilveren olympische medaille, is hij duidelijk. "Welnee. Ik had de droom dat ik nog mee mocht maken dat iemand dit zou doen. Ik zou mistroostig worden als ik dat niet had meegemaakt. Daar is deze sport veel te mooi voor."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nageeye wint zilver in olympische marathon, Kipchoge pakt goud

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore