Vriendschap

Kippenvel op slotdag Spelen: Abdi Nageeye pakt zilver en helpt zijn vriend aan brons

08 augustus 2021 04:26 Aangepast: 08 augustus 2021 06:06
Nageeye en Abdi vallen elkaar in de armen Beeld © Getty Images

Dat de Nederlander Abdi Nageeye een zilveren plak pakt op de olympische marathon is uniek en historisch. Maar dat hij zijn grote vriend, de Belg Bashir Abdi, aan een bronzen medaille helpt, zal ook zeker meedoen om de mooiste momenten van deze Spelen. "Ik ben blij voor Nederland en België."

De 32-jarige Nageeye en de even oude Bashir Abdi zijn drie weken na elkaar geboren in 1989 op nog geen 20 kilometer van elkaar, in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Allebei vluchtten ze voor de oorlog naar Europa. Nageeye kwam in Nederland terecht, Bashir in België. Ze kenden elkaar toen nog niet.

Ook liepen ze beiden nog niet. Dat ging Nageeye pas doen toen hij bij zijn gastouders in Oldebroek op de Veluwe terechtkwam. Hij ging vijf kilometer hardlopen om op conditie te blijven voor voetbal, maar was zo snel terug dat zijn gastouders dachten dat atletiek wel wat voor hem kon zijn. Een schot in de roos. 

Elkaar helpen in Tokio

Ook Abdi ontdekte het hardlopen pas na zijn puberteit. Beiden groeiden uit tot de beste langeafstandlopers van België en Nederland. Ze leerden elkaar kennen door de topsport en hebben zich het afgelopen jaar voorbereid op de Spelen. Vaker waren ze bij elkaar dan bij hun gezinnen, ze hebben allebei twee kinderen. 

Ze hadden vanaf het begin een sterke band. "Als we 's ochtends wakker worden, praten we over het nieuws, over voetbal of over Nederlandse televisie", zei Abdi in interview met Runnersworld vlak voor de Spelen.

Nageeye houdt zijn vriend Abdi in de gaten in de slotfase van de marathon Nageeye houdt zijn vriend Abdi in de gaten in de slotfase van de marathon

Ze  hoopten dat ze zich aan elkaar zouden kunnen optrekken, en dat ze elkaar zouden kunnen helpen tijdens de marathon in Sapporo. "We zien elkaar niet als concurrenten. We hebben er meer aan om in de komende periode goed samen te werken en goed samen te trainen." Ze zeiden ervan te dromen samen op de finish af te gaan en een medaille te pakken, Dat sprookje kwam uit.

Enorm spannend

Nageeye en Abdi liepen in een groepje van vier achter de Keniaan Eliud Kipchoge aan, die ongenaakbaar zijn titel op de olympische marathon veiligstelde. Maar daarachter was het dus enorm spannend.

Nageeye en Abdi, de Keniaan Lawrence Cherono en de Spanjaard Ajad Lamdassem zouden gaan strijden om het zilver en brons. De Spanjaard haakte als eerste af waarna de overige drie in een sprint naar de finish gingen:

De Nederlander was daarin ijzersterk en liep gemakkelijk de Keniaan voorbij. Maar toen hij zag dat zijn maatje Abdi moeite had, hield hij even in en stimuleerde hij zijn vriend met handbewegingen om met hem mee te gaan. Dat gaf de Belg kracht en ook hij passeerde Cherono.

Blij voor België en Nederland

Dat betekende zilver voor Nageeye en brons voor Abdi. De twee vielen elkaar na de finish in de armen en stonden samen op het podium. Hun droom, hun sprookje is uitgekomen

Nageeye zei nadat hij zijn medaille om zijn nek gehangen had gekregen: "Ik wilde op 800 meter van de finish gaan, maar dacht aan Bashir. We zijn goed vrienden, we trainen samen en op de trainingen loopt hij altijd harder dan ik. Hij had kramp, maar ik bleef omkijken en hem aanmoedigen. Toen hij bij mij was, zette ik aan en liet ik mij door hem achtervolgen. Ik wilde dat hij ook een medaille won. Ik ben zo blij voor hem, voor Nederland en België. Dit is ongelooflijk."

Nageeye links en zijn vriend Abdi rechts op het podium Nageeye links en zijn vriend Abdi rechts op het podium

De beelden van de sportieve actie van Nageeye gaan de hele wereld over. De Nederlandse marathonloper Michel Butter zag het thuis live gebeuren. "Een grootse prestatie als sporter en mens. En wat een held om Bashir Abdi mee te nemen tot in de laatste meters", twitterde de 35-jarige Castricummer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore