Ga naar de inhoud
Goud, brons, goud

Nu wél weer goud: Sifan Hassan de beste na 10 slopende kilometers

Sifan met de gouden plak. Beeld © ANP

Sifan Hassan is tweevoudig olympisch kampioen. Werd het gisteren op de 1500 meter nog brons, vandaag op de 10 kilometer was ze weer een klasse apart.

Gisteren pakte ze na de start meteen de kop, maar vandaag zagen we Hassan starten in het midden van de groep. Dat duurde niet erg lang, want na een minuut of vier meldde ze zich bij de koplopers. 

Gidey en Obiri

Hassan bleef minutenlang alert in het kielzog lopen van concurrenten Letensebet Gidey uit Ethiopië en de Keniaanse Hellen Obiri. Dat lukte de andere Nederlandse deelneemster niet. Susan Krumins moest de voorste groep al snel laten gaan en staakte even later de strijd.

Dit zei Hassan na de wedstrijd:

00:46
"Nu kan ik eindelijk slapen."

Gidey schroefde na een halve wedstrijd het tempo verder op. Weinigen konden volgen, behalve Obiri, Hassan en Kalkidan Gezahegne uit Bahrein. Het doel van Gidey was duidelijk: iedereen lossen en zo het goud pakken. 

Top 3

Obiri moest inderdaad passen, maar Hassan en Gezahegne bleven de Ethiopische volgen. Met nog vijf rondes was het duidelijk welke vrouwen er op het podium zouden komen, maar op welke plek? 

Hassan
Lees ook:
Hassan draagt vlag bij sluitingsceremonie Spelen, 'waanzinnig verhaal'

De drie bleven bij elkaar, tot in het absolute slot. Maar toen Hassan de turbo aanzette 200 meter voor het eind, was er niemand die haar versnelling aankon. Na 29 minuten en 55 seconden kwam ze over de finish, Gezahegne werd tweede, Gidey pakte het brons.

Na afloop zei Hassan dat ze nu vooral heel moe was, en heel lekker ging slapen. "Ik ben zo blij. En ik ben blij dat ik het heb afgemaakt. Door gisteren voelde ik de pijn niet. Ik wilde revanche nemen."