Was titelverdediger

Zwemmer Weertman emotioneel na mislukte race: 'Dit doet heel veel pijn'

05 augustus 2021 01:37 Aangepast: 05 augustus 2021 08:27
Ferry Weertman na de race Beeld © ANP

Ferry Weertman heeft op de Olympische Spelen van Tokio geen medaille kunnen pakken op de 10 kilometer in het open water. De olympisch kampioen van Rio 2016 kwam al vroeg in de race op flinke achterstand te liggen en slaagde er niet in naar voren te zwemmen.

Weertman (29) tikte na zeven rondes door het water van Odaiba Marine Park als zevende aan, bijna 3 minuten na Florian Wellbrock die hem opvolgde als olympisch kampioen.

'Was heel erg in vorm'

"Het is ontzettend balen", zei Weertman na afloop. Lang werkte hij naar dit moment toe, en dus werden de emoties hem eventjes te veel. "Ik was gewoon heel erg in vorm vandaag, maar mijn raceplan matchte niet bij de race."

De Duitser Wellbrock ging vanaf moment één ervandoor, en dat verraste Weertman enigszins. Toch dacht hij dat het nog goed kon komen. "Ik dacht daar komen we wel weer bij, je gaat niet 10 kilometer in deze hitte op kop zwemmen. Dat heeft hij wel gedaan. Daardoor was ik te laat."

'Te laat naar voren'

"Het doet heel veel pijn als je in vorm bent, maar dat niet kunt uiten. Ik ben gewoon te laat naar voren gaan zwemmen", zei Weertman.

Toen Weertman kort voor half 7 in de Japanse ochtend met een koelvest aan en een grote handdoek over zijn hoofd richting het startponton liep, was de temperatuur al opgelopen tot bijna 30 graden Celsius.

Goud op Copacabana

Bij de vrouwenwedstrijd van woensdag zorgde bewolking in het eerste uur ervoor dat de opkomende zon nog niet zo te voelen was, maar de mannen startten onder een strakblauwe lucht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Rouwendaal en Weertman zijn klaar voor strijd met de warmte

Vijf jaar geleden pakte Weertman voor de kust van de Copacabana olympisch goud omdat hij eerder aantikte dan Spyros Gianniotis. De Griek zwom toen weliswaar als eerste onder de finishplaat door, maar Weertman wist zijn hand daar sneller tegenaan te drukken.

Voorbereid op de warmte

Hij had in de aanloop naar die Spelen met zijn toenmalige coach Marcel Wouda met een zelfgemaakte aantikplaat specifiek geoefend op het finishen. Het 'geheim' achter het goud van Weertman kostte bij de bouwmarkt nog geen 100 euro.

In Tokio hoopte Weertman zich te kunnen onderscheiden met zijn voorbereiding op de warmte. Samen met bondscoach Thijs Hagelstein zocht hij de afgelopen jaren zoveel mogelijk plekken op waar de watertemperatuur gelijk was aan die in Tokio.

Weertman en Hagelstein experimenteerden ook met voeding en koud drinken, alles om zo goed mogelijk om te kunnen gaan met de warmte. Het leverde in de Japanse hitte echter niet het gewenste resultaat op.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore