WK in Qatar

Het is officieel: Louis van Gaal opnieuw bondscoach van Oranje

04 augustus 2021 11:06 Aangepast: 04 augustus 2021 11:37
Louis van Gaal. Beeld © ANP

Louis van Gaal gaat voor de derde keer als bondscoach van het Nederlands elftal aan de slag. De bijna 70-jarige oefenmeester is de opvolger van Frank de Boer, die na het EK vertrok. Van Gaal moet Oranje naar het WK van eind volgend jaar in Qatar leiden, bevestigt de KNVB.

Van Gaal bereikte eind vorige maand al een akkoord met de nationale voetbalbond, maar de definitieve bevestiging van de KNVB liet nog even op zich wachten omdat beide partijen pas naar buiten wilden treden als ook alle details van de overeenkomst waren afgerond. Danny Blind en Henk Fraser gaan Van Gaal assisteren. Frans Hoek wordt de nieuwe keeperstrainer van Oranje.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is waarom bondscoach Van Gaal in Portugal wil blijven wonen

"Het Nederlands voetbal is mij altijd aan het hart gegaan en het bondscoachschap is in mijn ogen een sleutelpositie voor het verder brengen van ons voetbal", zegt Van Gaal. "Bovendien beschouw ik het als een eer het Nederlands elftal te coachen." Hij kijkt er 'enorm naar uit om met elkaar de klus te klaren', zegt hij.

Verleden als bondscoach

Van Gaal was tussen 2000 en 2002 en tussen 2012 en 2014 ook bondscoach van het Nederlands elftal. Hij slaagde er niet in het Nederlands elftal naar het WK van 2002 te leiden. Hij loodste Oranje naar een derde plaats op het WK van 2014 in Brazilië. Op die laatste eindronde werkte hij ook samen met Blind en Hoek. Fraser blijft zijn rol als assistent van Van Gaal voorlopig combineren met zijn functie als hoofdtrainer van Sparta.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frank de Boer vertrekt als bondscoach na mislukt EK

Ook als clubcoach boekte hij successen. Als coach van Ajax won hij onder meer de wereldbeker voor clubteams, de UEFA Champions League, de UEFA Supercup, en werd hij driemaal kampioen van de Eredivisie. Ook AZ werd onder zijn leiding landskampioen. In het buitenland stond hij aan het roer bij FC Barcelona, Manchester United en Bayern München.

Naderende WK

Het WK in Qatar start op 21 november 2022. Begin september speelt het Nederlands elftal drie kwalificatiewedstrijden tegen Noorwegen, Montenegro en Turkije. Op dit moment staat Nederland met zes punten uit drie wedstrijden op de tweede plaats in groep G, één punt achter koploper Turkije. De voorlopige selectie voor de kwalificatieduel wordt zondag 15 augustus bekendgemaakt.  

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore