Europees record

Razendsnelle Femke Bol pakt brons op 400 meter horden in Tokio

04 augustus 2021 04:35 Aangepast: 04 augustus 2021 07:44
Femke Bol na haar bronzen race. Beeld © ANP

Femke Bol heeft de bronzen medaille gepakt op de 400 meter horden. In Tokio moest zij alleen twee Amerikaansen voor zich dulden.

Bol was ook in de series en in de halve finale al erg goed. Telkens weer kon ze de laatste meters van haar race rustig aan doen, om krachten te sparen voor latere races.

Europees record

Die krachten sprak ze nu allemaal aan. Ze stoof van het startblok, was goed in de ronde en kwam zelfs in de buurt van de eerste plaatsen. Sydney McLaughlin werd in een wereldrecord olympisch kampioen, Dalilah Muhammad werd tweede. Bol eindigde in 52.03 en dat was goed voor een Europees record.

Bol glunderde na afloop en was dik tevreden met haar prestatie. "Ik had het er met mijn coach over dat ik moest zorgen dat ik de perfecte race zou lopen. Ik wist dat de anderen supersterk waren en je moet hopen dat die misschien een fout maken. Ik heb de perfecte race gelopen, met alles wat in me zit."

De debutante op de Spelen was onder de indruk van haar concurrenten, Muhammad en McLaughlin. "Wat die doen is echt inspirerend, bizar hoe snel. Daar hoop ik steeds wat dichterbij te komen."

'Helemaal dood'

"Ik moest zorgen dat ik er na de eerste 300 meter nog bij zat", vervolgt Bol over haar race. "Keihard weggaan en zorgen dat ik erbij zit. Toen ik over de finish kwam wist ik dat ik brons had, maar de tijd was er nog niet. 'Kom op, kom op, dacht ik. Dan komt het. 52.03 en brons." Het verzachtte de fysieke pijn waardoor ze na afloop op het tartan stortte. "Ik was helemaal dood, maar het komt goed."

De plak van Bol is de 22ste Nederlandse medaille bij deze Spelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore