Wat scheelt het

Net geen tweede titel: Van Rouwendaal pakt zilver in open water van Tokio

04 augustus 2021 01:33 Aangepast: 04 augustus 2021 05:13
Sharon van Rouwendaal in het water. Beeld © ANP

Sharon van Rouwendaal heeft in Tokio haar olympische titel net niet kunnen prolongeren. In Rio de Janeiro was ze de beste van iedereen, nu moest ze de Braziliaanse Ana Marcela Cunha net voorlaten.

Van Rouwendaal begon rustig in het water bij het Odaiba Marine Park, de baai van de hoofdstad van Japan. Ze had al gauw een achterstand van een seconde of 15 op de leiding van de wedstrijd, maar de race duurde in totaal een kleine 2 uur, dus in paniek raakte ze daar niet van.

Naar voren na eerste ronde

Ervaring genoeg tegenwoordig bij Van Rouwendaal, die vooraf had gezegd veel vertrouwen te hebben in haar eigen kwaliteiten. Ze kwam seconde voor seconde terug en na ronde 2 was ze van plaats 22 al opgeschoven naar de 9de stek en had ze nog slechts 10 seconden achterstand op de leiders.

Na twee derde van de race sloot Van Rouwendaal echt aan bij de kop. Ze kwam na 5 rondes door als derde en ook een ronde voor het einde was dat haar plaats, maar alles lag heel dicht bij elkaar. Alles kwam aan op een laatste eindsprint en daarin was Cunha net een maatje te groot. 

Toch was Van Rouwendaal tevreden na afloop. Dit was haar reactie:

"Ik ben superblij", reageert Van Rouwendaal tegenover RTL Nieuws. "Ik denk niet dat ik het beter had kunnen doen."

Ze had haar favorietenrol tijdens de race gemerkt. Haar concurrenten keken vooral naar haar als regerend kampioen. "Dan moet je een slim plan maken. Ik bouwde elke ronde goed op en heb genoeg gedronken. Ik wilde vierde of vijfde liggen zodat ik van achter kon komen. Het ging eigenlijk goed tot de laatste ronde."

Hitte

De hitte had haar in de slotronde parten gespeeld, zegt Van Rouwendaal. "Vooral op het laatste stuk. Ik kwam nog wel dichtbij. Als die Australische (nummer 3 Kareena Lee, red.) niet bij me had gelegen was het misschien anders gelopen, maar in deze warmte was dit de beste race die ik had kunnen zwemmen."

De zwemmers gingen al om 6.30 in de ochtend van start. Het wordt in Tokio flink heet in de middag, dus vandaar de nogal extreme starttijd. Bij Van Rouwendaal ging de wekker al om 02.50 af, vertelde ze. "Het ontbijt ging er wel moeilijk in." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore