Ga naar de inhoud
Moet je nog wel even winnen

Binnenlopen met goud: sporters uit deze landen verdienen het meest aan medaille

De Taiwanese gewichtheffer Kuo Hsing-chun ligt op de grond na haar winnende poging waarmee ze goud won en 600.000 euro. Beeld © AP

Het winnen van goud op de Olympische Spelen is voor atleten het hoogtepunt uit hun sportieve carrière. Daarnaast levert het ook geld op, want veel landen geven een bonus als hun atleten een medaille winnen. Zo krijgt Sifan Hassan 30.000 euro voor haar gouden plak. Maar het kan veel gekker, tot in de tonnen. Waar kan je - voor de medaillebonus - het beste wonen? Wij zetten het op een rij.

In Nederland kan je met de opbrengst van een gouden medaille een aardige middenklasser kopen, zochten onze collega’s van RTL Z eerder uit. Zo levert het goud Sifan Hassan 30.000 euro op. Een zilveren plak levert een Nederlandse sporter 22.500 euro op en brons 15.000 euro.

Bij de buren

De bonus bij onze zuiderburen, België, is net iets hoger. De winnaar van een gouden medaille krijgt daar 50.000 euro. Zilver en brons leveren respectievelijk een bonus van 30.000 euro en 20.000 euro op. Bij de oosterburen in Duitsland betalen ze weer net iets minder, met 20.000 euro voor goud, 15.000 euro voor zilver en 10.000 euro voor brons. 

Al met al is dat helemaal niet slecht, maar het kan nog veel beter.

Het Amerikaanse zakenblad Forbes zocht uit waar je het beste kan wonen (wat betreft geld voor de medaille hė, de rest laten we even buiten beschouwing) om zoveel mogelijk geld binnen te harken met je sportieve winst. We zetten het op een rijtje.

Zoveel
Lees ook:
Zoveel levert een medaille in Tokio Sifan, Mathieu en Femke op

Eervolle vermelding: Estland

We beginnen met een eervolle vermelding voor Estland. Want hoewel het bedrag dat daar voor een gouden medaille wordt uitgekeerd niet zo hoog lijkt, 4600 euro, telt het toch nog aardig op. Want Estlandse winnaars krijgen dat bedrag namelijk jaarlijks voor de rest van hun leven. Voor een 29-jarige sporter die 78 wordt, betekent dat in totaal ruim 250.000 euro. Toch niet zo karig.

Op nummer 10: Kosovo

De regering van het kleine Kosovo is niet zuinig voor zijn atleten. Een gouden medaille levert een sporter uit dat land 100.000 euro op. Zilveren winnaars krijgen 60.000 euro en een bronzen medaille brengt toch nog 40.000 euro in het laatje. Het land heeft in elk geval al twee gouden medailles door winst van de judokas Nora Gjakova and Distria Krasniqi.

De coaches ontvangen de helft van het bedrag van een medaille. En dat is nog niet alles. Het olympisch comité van Kosovo wil naast de beloning van het land, de sporters zelf ook nog een bedrag uitkeren. Hoe hoog dat wordt, wordt nog besloten.

Nummer 9: Hongarije

Een Hongaar die goud wint krijgt bijna 140.000 euro bijgeschreven op zijn of haar bankrekening. Voor zilver gaat het om 100.000 euro en voor brons om 80.000 euro. Atleten die vier tot en met acht worden ontvangen ook nog, steeds kleinere, bedragen. Voor het prijzengeld maakt het niet uit of iemand een individuele prestatie heeft geleverd of dat het in teamverband is gebeurd. Dat is goed nieuws voor het Hongaarse mannen waterpoloteam, dat een van de favorieten voor goud is.

Nummer 8: Filipijnen

Voor een gouden medaille ontvangt een Filipijnse sporter omgerekend zo'n 170.000 euro. Vorige week won de Filipijnse gewichthefster Hidilyn Diaz voor het eerst in 97 jaar goud voor haar land. Hoe blij haar landgenoten daarmee waren bleek wel uit alle bonussen die ze naast dat prijzengeld ontving. Inclusief een bonus van de president van het land, Duterte, is ze daardoor ruim 800.000 euro rijker. Ook kreeg ze een huis, een appartement, een busje en ongelimiteerd vluchten bij twee vliegmaatschappijen.

Nummer 7: Italië

Italië betaalt individuele winnaars van een gouden medaille 180.000 euro, zilver 90.000 en brons 60.000. Dat kan nog wel in de papieren lopen voor de Italianen, want het land wint meestal behoorlijk wat medailles. Tijdens de Spelen in 2016 wonnen ze maar liefst 28 medailles en ook tijdens deze editie lijken ze weer op koers te liggen.

Nummer 6: Maleisië

Maleisië betaalt een sporter met een gouden medaille 200.000 euro. Een zilveren winnaar krijg 60.000 euro en brons ontvangt 20.000 euro. Daarnaast krijgen winnaars een maandelijks bedrag uitgekeerd. Voor goud gaat het om 1000 euro, voor zilver om 600 en voor brons om 400.

Nummer 5: Kazachstan

Deze maand maakte Kazachstan bekend dat sporters met een gouden medaille 210.000 krijgen, zilver levert daar 125.000 op en brons ruim 60.000 euro.

Nummer 4: Bangladesh

Bangladesh doet er alles aan om sportmannen en -vrouwen te motiveren goud te winnen. Want goud winnen deed het land nog nooit. Een gouden medaille levert daarom omgerekend inmiddels maar liefst 250.000 euro op. Een zilveren winnaar ontvangt 120.000 euro en brons krijgt 85.000. Toch mocht het ook dit jaar niet helpen. Geen van de zes olympische atleten uit Bangladesh won goud.

Nummer 3: brons voor Indonesië

Een individuele gouden medaille brengt voor een Indonesische atleet maar liefst 290.000 euro in het laatje. Daarnaast ontvangt de winnaar van een gouden medaille maandelijks ook nog bijna 1200 euro. Die bonus gold ook al tijdens de spelen in 2016. Toen kreeg het Indonesische gemixte badmintondubbel, dat goud won, de aanzienlijke bonus.

Nummer 2: zilver voor Taiwan

Een individuele Taiwanese atleet krijgt voor een gouden medaille 600.000 euro. Deze editie van de spelen kan al een iemand daar aanspraak op maken: Kuo Hsing-chun won goud bij het gewichtheffen in de gewichtsklasse tot 59 kilo. Taiwan is niet alleen gul voor de ultieme winnaars. Iemand die de achtste plek haalt ontvangt nog steeds ruim 26.000 euro, bijna net zoveel als een Amerikaanse atleet krijgt voor goud.

Nummer 1: goud voor Singapore

Er kan maar één de winnaar zijn - tenzij het om hoogspringen gaat - en dat is.... Singapore. Het land betaalt sporters die een gouden medaille winnen maar liefst 1 miljoen Singaporese dollar, dat is 620.000 euro. Winnaars van zilver krijgen 310.000 euro en van brons 155.000 euro. Het mocht tot dusver nog weinig helpen. Singapore staat tot nu toe nog op nul medailles in het klassement.

Helemaal niets

Het kan dus altijd beter dan Nederland, maar het kan ook veel slechter. Er zijn ook genoeg landen die helemaal niets uitkeren bij een podiumplek op de Olympische Spelen. Het gaat tenslotte om de eer.

Zo geven onder meer Groot-Brittannië, Noorwegen, Nieuw-Zeeland en Zweden geen enkele bonus bij goud, zilver of brons in Tokio.

Hardloopster Hassan over gouden medaille: 'Dankbaar dat het goed ging'

01:30
Sifan Hassan schrijft historie: voor het eerst in 29 jaar wint Nederland een gouden atletiekplak. Vijftien uur eerder kwam Hassan nog ten val op de 1500 meter. Ze won die race ook, maar sliep er slecht van.