Finale tegen Britten

Baanwielrenners rammen met overmacht naar goud op de Spelen

03 augustus 2021 10:54 Aangepast: 03 augustus 2021 13:10
Vlnr: Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen, Roy van den Berg, Matthijs Büchli Beeld © ANP / Koen van Weel

De Nederlandse baanwielrenners zijn op het onderdeel teamsprint olympisch kampioen geworden. De mannen waren favoriet, en maakten die status waar.

Harrie Lavreysen, Roy van den Berg en Matthijs Büchli waren in de kwalificatie al de beste, al was het verschil met Groot-Brittannië klein. Nederland was een tiende sneller dan de Britten en twee tienden sneller dan Australië.

Finale tegen Britten

Büchli werd na de kwalificatie vervangen door Jeffrey Hoogland. Met hem in de ploeg ging het nog wat sneller en werd de concurrentie op een flinke achterstand gezet. In de tweede omloop was Nederland vier tienden van een seconde sneller dan Groot-Brittannië.

De twee beste landen uit de tweede omloop nemen het in het baanwielrennen tegen elkaar op in de finale. Nederland tegen Groot-Brittannië dus. En in die finale waren de Nederlanders duidelijk de beste.

Nog meer goud?

Goud dus, op het onderdeel waar ze hun zinnen op hadden gezet. Maar het toernooi is nog lang niet voorbij, ook op de individuele sprint en op het onderdeel genaamd keirin hebben de sprinters goede kansen op goud.

Het is de zesde gouden plak tot nu toe voor TeamNL. De dubbelvier bij het roeien, Annemiek van Vleuten bij de tijdrit, Niek Kimmann bij het BMX, Kiran Badloe bij het windsurfen en Sifan Hassan op de 5 kilometer stonden ook p de hoogste trede van het podium.

In een reactie na afloop lieten ze weten het nog niet te beseffen. "Ik moet vanavond echt even een momentje pakken om het te laten bezinken", zei Jeffrey Hoogland. "Die hele gaat echt zo om, en na afloop word je in alle heisa van je fiets getrokken, moet je het podium op en nu hebben we die medaille." 

'Een sprookje, ik ben er dankbaar voor'

Ook Harrie Lavreysen zei: "Het is fantastisch, we waren vorig jaar de beste bij het WK en hebben daarna hard doorgetraind. Dit is fantastisch. Het voelt eigenlijk nog niet op de Spelen, het besef moet nog komen."

Bij Roy van den Berg daalde het besef al iets meer in. Zijn moeder overleed twee jaar geleden en hij beloofde haar dat hij hier goud zou halen. Daar dacht hij de laatste dagen nog wel even aan. "Het was wel grappig: gisteren lag ik op bed en was ik foto's aan het terugscrollen. Toen zag ik dat moment dat ik het haar beloofde. Toen ik over de finish kwam was dat wel even heel speciaal. Dat voelt wel als een sprookje en daar ben ik heel dankbaar voor."

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore