Sport

Olympische hoogspringers: twee gouden medailles graag

01 augustus 2021 16:11

De Qatarese hoogspringer Mutaz Essa Barshim heeft zondag in Tokio de begeerde olympische titel op zijn erelijst bijgeschreven, maar hij moest het goud delen met de Italiaan Gianmarco Tamberi. Beiden gingen over 2,37 in precies evenveel pogingen. Pas op 2,39 viel de lat tot drie keer toe af.

Die gelijke stand leidde tot een conversatie met de olympisch official voor het hoogspringen. Deze stelde in eerste instantie een "jump-off" voor om een beslissing te forceren. "Kunnen we twee gouden medailles krijgen?", vroeg Barshim daarop. De official knikte en zorgde voor grote blijdschap bij beide atleten.

Maksim Nedasakau uit Belarus haalde ook 2,37 maar had in totaal meer aanlopen nodig. Hij moest zich tevreden stellen met brons.

Barshim veroverde in 2012 in London brons, dat jaren later door de schorsing van de Rus Ivan Oechov werd opgewaardeerd tot zilver. Hetzelfde eremetaal hield hij over aan de Spelen van Rio in 2016. Na twee wereldtitels in 2017 en 2019 nu dan eindelijk de bekroning in de vorm van olympisch goud. Barshim, wiens familie van Soedanese komaf is, heeft een persoonlijke record staan van 2,43. Alleen de Cubaan Javier Sotomayor sprong ooit hoger, 2,45 in 1992.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore