Net niet

Gemengd judoteam komt dichtbij een medaille, maar verliest van Duitsland

31 juli 2021 10:58 Aangepast: 31 juli 2021 11:18
Sanne van Dijke tijdens de halve finale Beeld © ANP

Op de laatste dag van het judotoernooi op de Olympische Spelen heeft het gemengde team net geen bronzen medaille gehaald. Het was een kans om een teleurstellend toernooi toch nog mooi af te sluiten, maar dat mislukte.

Voor Nederland kwamen Tornike Tsjakadoea, Sanne Verhagen, Noël van 't End, Sanne van Dijke, Henk Grol en Guusje Steenhuis in actie. In de wedstrijd om de derde plek werd er verloren van Duitsland. Voor Grol was het de laatste wedstrijd van zijn carrière.

Zes wedstrijden

Bij het gemengde toernooi worden er per ronde zes wedstrijden gejudood, het team dat het eerste vier wedstrijden wint, gaat verder. Is het 3-3, dan komt er een beslissende wedstrijd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spelenblog: Iedereen houdt van Roy, behalve Henk (en andersom)

Nederland won in de eerste ronde nipt van Oezbekistan, en in de kwartfinale werd Brazilië verslagen. Bij de laatste vier bleek Frankrijk een maatje te groot.

Alleen Van Dijke had individueel succes

In het individuele toernooi pakte alleen Van Dijke van alle Nederlanders een medaille. Zij werd derde in haar gewichtsklasse. De rest ging zonder eremetaal naar huis.

Tegen Duitsland begon Sanne van Dijke uitstekend en zorgde voor de voorsprong, maar na een lang gevecht moest Noël van 't End zich gewonnen geven tegen Dominic Ressel. Na nederlagen van Guusje Steenhuis en Sanne Verhagen en een overwinning van Henk Grol was het Tsjakadoea die de laatste wedstrijd moest vechten. Een lastige opgave, want de lichtste categorie in het landentoernooi is -73 kilo. Tsjakadoea zit zelf in de categorie onder de 60 kilo.

Hij verweerde zich kranig tegen de Duitser Sebastian Seidl, maar moest zich uiteindelijk toch gewonnen geven.

Voor Grol was het de laatste dag uit zijn loopbaan. Hij was zeer teleurgesteld. "Als we hier allemaal ons werk goed doen kunnen we hier een medaille ophalen. Als dat niet lukt is dat teleurstellend."

Een nieuw leven voor Grol

Daarmee verweet hij zijn teamgenoten niks, want 'niemand verliest expres', maar vooraf hadden ze wel gekeken wie er tegen welke Duitsers zou komen te staan. "Dit had zeker 3-3 moeten worden", zei Grol.

Grol zien we dus niet meer terug op de mat. "Ik ben klaar voor een nieuw leven. Ik heb veel medailles mogen winnen en een medaille vandaag was fantastisch geweest, maar helaas."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore