Was al bijna zeker

En nu écht: windsurfer Kiran Badloe is olympisch kampioen

31 juli 2021 09:18 Aangepast: 31 juli 2021 11:21
Badloe was de allerbeste. Beeld © ANP

De olympische titel kon Kiran Badloe eigenlijk al niet meer ontgaan, maar nu is het officieel. Badloe had voor de laatste race al zo'n grote voorsprong dat hij vandaag alleen maar hoefde te finishen. Dat deed hij, en dus is het goud voor de 26-jarige surfer uit Almere.

Olympisch kampioen dus, nadat hij al meerdere keren wereldkampioen werd. Hij is de opvolger van zijn vriend en voormalig trainingsmaat Dorian van Rijsselberghe. 

Ruime voorsprong

Na 11 van de 12 races had Badloe 33 strafpunten verzameld. In het windsurfen krijg je één strafpunt als je een race wint, en bijvoorbeeld tien als je tiende wordt. De Fransman Thomas Goyard stond na 12 races op de tweede plek met 52 punten.

De zege van Badloe was dus geen verrassing meer, maar dat maakte het niet meer leuk. Zijn eerste reactie:

Alleen de top 10 van het veld komt in actie in de laatste race, en dus was het goud al zeker als Badloe zou finishen. Dat deed hij, maar lang niet iedereen in de laatste race haalde de eindstreep. Goyard, de Italiaan Camboni en de Pool Myszka waren allemaal te vroeg over de startlijn, waardoor ze werden gediskwalificeerd.

Badloe deed het eigenlijk rustig aan, maar door al die diskwalificaties eindigde hij de medalrace toch nog als tweede. De gediskwalificeerde Goyard pakte alsnog het zilver omdat ook zijn concurrenten in de fout gingen. De Chinees Kun Bi werd derde.

Vader Sunil: 'Hij heeft het aardig gedaan'

Vooraf had vader Sunil Badloe toch nog wel gezonde spanning, zei hij voor de laatste wedstrijd tegen RTL Nieuws. Niet dat hij echt dacht dat er iets mis zou gaan, maar toch. "Ik heb alle vertrouwen in Kiran en zijn team. Zij weten wat ze aan het doen zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op eenzame hoogte: windsurfer Badloe al voor laatste race vrijwel zeker van goud

Sunil is vandaag met de familie en de vriendin van Kiran in Scheveningen, om daar het feestje te vieren. Het gevoel? Trots natuurlijk. "Supertrots. Zijn doel was de beste windsurfer van de wereld worden, en dat heeft hij aardig gedaan", zegt Sunil met gevoel voor understatement.

'Kers op de taart'

Kiran was al de beste door zijn wereldtitels, maar nu is hij dus ook olympisch kampioen. "Dit toernooi is nog wel iets hoger aangeschreven. Maar ze hebben het benaderd als een normaal toernooi en dat vind ik heel goed. Dit is een hele dikke kers op de taart."

Hoe de familie het gaat vieren, wist hij voor de wedstrijd nog niet. "Je moet de huid niet verkopen voor de beer geschoten is. "Dat gaat zometeen komen. Dan komt alle beleving."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore