Sport

Grol zou het liefst vluchten en direct naar huis vliegen

30 juli 2021 07:37 Aangepast: 30 juli 2021 07:37

Henk Grol stapte na zijn nederlaag op de Olympische Spelen het liefst direct in het vliegtuig richting Amsterdam. Zaterdag rest de Nederlandse judoka's echter nog de teamwedstrijd, waarin uitgerekend Oezbekistan de eerste tegenstander is. Grol werd vrijdag op ontluisterende wijze verslagen door de Oezbeek Bekmurod Oltiboev, die Grol al na 25 seconden op zijn rug had liggen.

"Het liefst zou ik vanavond nog naar huis vliegen. Maar ik kan moeilijk vluchten, want ik mag de bubbel niet uit", aldus Grol. "Waarom ik wil vluchten? Dan hoef ik er niet meer over te praten. Zolang ik hier ben, moet ik iedereen toch een soort van uitleg geven."

Grol had zijn loopbaan willen bekronen met een gouden plak, maar hij kwam bedrogen uit. "Hoe ik dit ga verwerken? Dat ga ik op mijn manier doen, hier is geen draaiboek voor. Het is nu een kwestie van de dag doorkomen en hopen dat het snel morgen is."

Gemengde landenwedstrijd

Bij het verlaten van de tatami schoot er van alles door het hoofd van de 36-jarige Grol. "Dan zakt de wereld onder je vandaan en natuurlijk schiet je hele carrière door je heen. Het verhaal van deze Spelen? Gewoon verloren, niet goed genoeg."

Zaterdag komt Grol echt voor het laatst in actie, als Nederland het opneemt in de gemengde landenwedstrijd. "Ik ben hier voor mijn individuele klasse, maar het is natuurlijk geweldig om als team een medaille winnen. En ik ben natuurlijk nog fris", aldus Grol. "Maar nee, dat kan deze Spelen niet voorzien van glans."

Spanning

Grol kan terugkijken op een fraaie loopbaan; hij werd twee keer derde op de Spelen en was drie keer finalist op de WK. "Ik hou er niet van om over mezelf te praten, maar ik ben tevreden met mijn carrière, al had ik graag nog iets meer gewonnen. Maar ik ben vier keer op de Spelen geweest en heb twee keer een medaille gepakt. De afgelopen twee jaar heb ik het goed gedaan in het circuit; ik heb mega veel medailles opgehaald en ben de enige die op deze leeftijd nog mee kan. Ik had het hier graag willen laten zien."

Grol bekende dat hij in aanloop naar toernooien moeite had om om te gaan met de spanning. "Ik maak het op de wedstrijddagen best wel goed. Maar het is een struggle met mezelf in de weken ervoor. Ik ga de jongens missen waar ik dagelijks mee werk. Maar de spanning, daar ben ik wel klaar mee."

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore