Met scheur in knie

BMX'er Niek Kimmann snelt naar goud: 'Sta ik weer te janken als een baby'

30 juli 2021 05:32 Aangepast: 30 juli 2021 08:02
Niek Kimmann in actie. Beeld © ANP

Niek Kimmann is bij het BMX'en olympisch kampioen geworden. Kimmann plaatste zich als enige Nederlander voor de finale, en was daarin een klasse apart.

Het is een bizarre prestatie van Kimmann die in de trainingen voor het toernooi geblesseerd raakte aan zijn knie. Hij knalde op een official die overstak en even leek zijn toernooi voorbij. Dat bleek niet zo, en nu pakt hij goud.

Whyte in de buurt

Meteen na de start pakte Kimmann een flinke voorsprong op de rest van het veld. Het enige wat hij na de eerste paar geweldige meters moest doen, was die marge consolideren. De Brit Kye Whyte kwam in de laatste meters nog wel een beetje in de buurt, maar een bedreiging vormde de Brit niet meer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Niek knokte voor goud, Jelle voor zijn leven: 'Ik heb me schuldig gevoeld'

Emoties

Na de race kon Kimmann zijn emoties nauwelijks de baas: 'Goud! Ik geloof het zelf nog niet", zei hij tegen RTL Nieuws. "Ik stond net te janken als een baby op het podium. Aan het begin van het Wilhelmus kwam het echt binnen. Hier droom je je hele leven van. Daar werk je zo hard voor. Maar je weet hoe, vooral in onze sport, alles goed moet vallen." 

"De laatste dagen waren vooral fysiek erg zwaar. Ik had tijdens de race ergens in mijn hoofd het idee dat ik wel ingehaald zou worden. Toen ik over de finish kwam, keek ik om me heen en dacht 'heb ik nu gewonnen?' Toen zag ik al die gezichten van de mensen met wie ik samenwerk, en toen drong het tot me door: 'Volgens mij heb ik goud'. Het is bizar."

Geluk gehad

"Ik heb heel veel geluk gehad met dat scheurtje in m'n knie, dat die knieschijf niet helemaal door was. Ik ben heel veel dank verschuldigd aan de fysio's en de dokter van het team. Meteen na de val is er een plan gemaakt om alle trainingssessies op de baan te skippen om die knie optimale  rust te gunnen en dat bleek  een goede keuze."

De carrière van Kimmann is nauw verweven met die van zijn boezemvriend Jelle van Gorkom. Die raakte tijdens een trainingssessie begin 2018 levensgevaarlijk gewond. Hij knalde met 60 kilometer per uur tegen een veiligheidsketting aan. Hij lag weken in coma, waarna hij onder begeleiding opnieuw moest leren lopen, praten, eten, drinken, bewegen. 

Jelle van Gorkom

Als Kimmann wordt gevraagd wat zijn medaille voor hem betekent in relatie tot Van Gorkoms ongeluk, breekt hij: "Ik kreeg die vraag ook net na de race en toen schoot ik ook al meteen vol. Weet je, in 2008 haalde Rob van den Wildenberg de finale, in 2012 haalde Laura Smulders brons. In 2016 was het zilver voor Jelle. Daarna zeiden wij allebei, het Nederlandse BMX'en mist nog één medaille, en dat is goud. Jelle en ik waren eind 2017 supergemotiveerd om elkaar te helpen en beter te maken en het beste uit elkaar te halen. Toen kwam Jelles ongeluk. Toen besefte ik wel dat kansen zeldzaam zijn." Snikkend: "Als je ze hebt moet je ze pakken. En nu sta ik alweer te janken als een baby. Maar goed, die medaille om mijn nek is te gek natuurlijk."

Meer Oranje-succes

Merel Smulders maakte het Nederlandse BMX-succes compleet. Zij won brons. Dat was zeer verrassend, want ze haalde door een valpartij van twee favorieten pas de finale.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

BMX'er Merel Smulders verrast iedereen en pakt brons op de Spelen

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore