Reuzensprong

TeamNL komt na recorddag top 10 medailleklassement binnen

28 juli 2021 16:34 Aangepast: 28 juli 2021 16:48

De Nederlandse olympische ploeg heeft op dag 5 na de olympische openingsceremonie een reuzensprong in het medailleklassement gemaakt. TeamNL steeg dankzij een wonderbaarlijke woensdag van de 31ste naar de 10de plek in het dagelijkse overzicht.

Oranje verzamelde na een aantal matige dagen ineens acht plakken: twee keer goud, drie keer zilver en drie keer brons. Nederland verbeterde met die rijke oogst het eigen aloude dagrecord op de Olympische Spelen.

Elf plakken

Volgens databureau Gracenote won Nederland op 11 augustus 1928 in Amsterdam een toenmalig recordaantal van zeven medailles op de Spelen. Op die dag pakte Oranje vier keer goud, één keer zilver en twee keer brons. Dankzij het brons van judoka Sanne van Dijke, die vandaag voor het laatste Nederlandse dagsucces zorgde, ging TeamNL daar in Tokio overheen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

TeamNL is nu écht van start na medailledag van jewelste

Nederland staat nu in de medaillespiegel op twee keer goud, zes keer zilver en drie keer brons. Die score van elf plakken is goed voor de achtste plek in de stand van het totaal aantal medailles.

Gastland aan de leiding

Japan heeft nog altijd de leiding in het belangrijkste medailleklassement, waarin het aantal gouden plakken het zwaarste weegt. Het gastland staat nu op dertien keer goud, vier keer zilver en vijf keer brons. China (12-6-9) staat op de tweede plek, gevolgd door Verenigde Staten (11-11-9), Rusland (7-10-6) en Australië (6-1-9).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore